Veljača 18, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Veterani 4. gardijske brigade na obilježavanju 28. obljetnice osnutka 2. gardijske brigade "Gromovi"

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za poginule, umrle i nestale pripadnike Gromova kao i za sve hrvatske branitelje u Domovinskom ratu na središnjem križu Gradskog groblja,15. svibnja 2019. godine u Krapini je započelo obilježavanje 28. obljetnice osnutka 2. gardijske brigade „Gromovi“ kao i 12. obljetnice 2. mehanizirane bojne „Gromovi“ gardijske mehanizirane brigade.

Uz veterane Gromova, vijence su položili i svijeće zapalili izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur, izaslanik predsjednika Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Žarko Tušek, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane - državni tajnik u MORH-u Zdravko Jakop, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov, predstavnici lokalne samouprave, predstavnici mnogobrojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata među kojima su bili i veterani 4. gardijske brigade.

Program je nastavljen svečanom akademijom gdje su se nazočni kroz povjesnicu i dva kratka filma prisjetili povijest postrojbe. Također, u sklopu svečane akademije predstavljena je poštanska marka 2. gardijske brigade „Gromovi“, te su uručena odlikovanja istaknutim ratnim pripadnicima Gromova.

Nakon Svečane akademije u crkvi Svetog Nikole održana je sveta misa za sve poginule, umrle i nestale branitelje,a potom je formiran ešalon kojim se krenulo na razgledavanje Taktičko-tehničkog zbora naoružanja, borbene i neborbene tehnike te opreme postrojbi HV-a.

Obilježavanje obljetnica ustrojavanja 2. gardijske brigade i 2. mehanizirane bojne "Gromovi" nastavit će se u Petrinji u petak, 17. svibnja 2019. godine, u vojarni "Pukovnik Predrag Matanović".

Tom prilikom će novim pripadnicima bojne Gromovi biti svečano uručene zelene beretke i bit će otvorena spomen-soba 2. gardijske brigade Gromovi.

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore