Veljača 23, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Veterani 4. gardijske brigade na obilježavanju 27. obljetnice osnivanja Brigade Kralj Tomislav u Tomislavgradu

U organizaciji Općine Tomislavgrad i Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, u subotu 06. srpnja 2019. godine, povodom obilježavanja 27. obljetnice osnivanja Brigade kralja Tomislava održan je prigodni svečani program.

Brigada kralja Tomislava je postrojba Hrvatskog vijeća obrane kroz koju je kroz četiri godine rata prošlo nekoliko tisuća vojnika i koja od svoga službenoga ustroja nije izgubila niti jedan ratni položaj.

Program obilježavanja započeo je svetom misom zadušnicom za sve poginule i umrle pripadnike ove brigade u spomen-bazilici u Tomislavgradu koju je služio fra Gabrijel Mioč.

Nakon svete mise, uslijedio je mimohod do spomen-obilježja, u kojem su po prvi put sudjelovale i zastave ratnih postrojbi.

U mimohodu sudjelovali su predstavnici Udruge obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Hercegbosanske županije, ratnih zapovjednika Brigade kralja Tomislava, Udruga proisteklih iz Domovinskog rata među kojima su bili i veterani 4. gardijske brigade i pridruženi članovi Djeca hrvatskih branitelja Domovinskog rata. Također su sudjelovali i predstavnici Općine Tomislavgrad, Ministra obrane BIH kao i predstavnici Vlade Hercegbosanske županije Ivan Jozić i ministri u Vladi HBŽ-a Stipan Šarac i Petar Galić.

Kod spomen-obilježja položeni su vijenci i zapaljene svijeće, te je održana i prigodna molitva koju je predvodio vojni kapelan fra Mario Ostojić.

Potom je održana svečana akademija u gradskoj kinodvorani. Pozdravnu riječ okupljenima uputio je načelnik općine Tomislavgrad Ivan Vukadin.
Nakon načelnika okupljenima su se obratili Vladimir Bergman, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, predsjednik HVO Tomislavgrad Mijo Tokić, te prvi zapovjednik Brigade kralja Tomislav, general i sadašnji saborski zastupnik Željko Glasnović, koji je bio i službeni izaslanik predsjednice Republike Hrvatske.

U ime obitelji poginulih hrvatskih branitelja emotivnim riječima okupljenima se obratila Nikolina Jolić, čiji je otac Frano Krišto poginuo u rujnu 1993. godine.

Na samome kraju svečane akademije prof. Ilija Vučur iz Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskoga centra u Zagrebu, u kratkom izlaganju izložio je osnutak, ustroj i djelovanje Brigade kralja Tomislava u Domovinskome ratu.

tomislavgrad2019 003

tomislavgrad2019 002

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore