Veljača 23, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Veterani 4. gardijske brigade i pridruženi članovi na otvaranju izložbe „Hrvatski ratnici-Ukrajina"

Nakon uspješnih postava i velikog broja posjetitelja u Hrvatskom povijesnom muzeju u Zagrebu i u Galeriji specijalne policije u Zagrebu, članovi Moto kluba specijalne policije iz Domovinskog rata završnom postavom izložbe umjetničkih fotografija autora Tomislava Veića pod nazivom „Hrvatski ratnici-Ukrajina 1918./2018.“ u srijedu, 10. srpnja 2019. godine na tvrđavi Klis završili su svoj jedinstveni istoimeni projekt posvećen hrvatskom ratniku u svim povijesnim vremenima.

Projekt je uključivao sedmodnevno putovanje motorima od Hrvatske do Ukrajine, obilježavanje i odavanje počasti poginulim hrvatskim vojnicima na području Galicije i Bukovja tijekom I. svjetskog rata. Prethodno je svaki iz svog kraja donio grudu zemlje na Oltar domovine na Medvedgradu gdje je i blagoslovljena, a potom pri dolasku u Ukrajinu i razasuta po groblju gotovo 70000 stradalih Hrvata koji se nikad nisu vratili u svoj rodni kraj. Ovaj čin ima preneseno značenje, a označava Majku Domovinu koja ponovno, iako samo simbolički, grli svoje sinove.

Prije samog prikaza i dokumentiranog filma režiranog prikupljenim materijalima s putovanja, prisutnima, među kojima su bili i veterani 4. gardijske brigade te pridruženi članovi Djeca hrvatskih branitelja Domovinskog rata, s par prigodnih riječi obratio se Dorijan Vrbanac, predsjednik Moto kluba specijalne policije Domovinskog rata, Jakov Vetma, načelnik Općine Klis, a profesor povijesti Ivo Uglešić obnovio je znanje o razlozima izbivanja i tijeku I. svjetskog rata, te ulozi Hrvata u istome.

Potom su svi prisutni nastavili druženje uz svježi zrak i predivan pogled s Kliške tvrđave.

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore