Veljača 18, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Uspješno završen 1. Hrvatski kongres o psihotraumi u suorganizaciji Udruge veterana 4. gardijske brigade

U Splitu je održan 1. hrvatski kongres o psihotraumi s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom "Psihotrauma između sjećanja i zaborava" u organizaciji Hrvatskog psihijatrijskog društva, Hrvatsko društva za kliničku psihijatriju, Hrvatskog liječničkog zbora, Regionalnog centara za psihotraumu splitskoga KBC-a, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Akademije medicinskih znanosti Hrvatske - podružnica Split i Udruge veterana 4. gardijske brigade.

Cilj kongresa je produbiti međunarodnu suradnju, razmijeniti saznanja i prenijeti dosadašnja iskustava te predložiti programe za učinkovitiju resocijalizaciju i rehabilitaciju ratnih veterana.

Kongres je održan pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović te je sudjelovalo niz domaćih i stranih stručnjaka koji su razgovarali o tome kako prevladati štetne utjecaje ratne traume na zdravlje i kvalitetu života ratnih veterana i njihovih obitelji te o transgeneracijskom prijenosu traume i kako umanjiti utjecaj traumatskih iskustava na drugu i treću generaciju obitelji ratnih veterana.

Predsjednica Organizacijskog odbora i potpredsjednica Hrvatskoga psihijatrijskog društva Dolores Britvić poručila je ljudima ako osjećaju smetnje da potraže pomoć jer im liječnici uvijek mogu pomoći. Naglasila je da pomoć postoji, baš kao i način na koji radimo s takvim osobama jer nikada ne odustajemo.

Na svečanom otvorenju sudjelovali su i veterani 4. gardijske brigade. Okupljenima se kao izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda obratio predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade Hrvoje Pupić – Vurilj koji je naglasio da je važan svaki pomak, svaki doprinos boljitku kvalitete življenja branitelja, posebice invalida, ali i svih drugih stradalnika Domovinskog rata te njihovih obitelji. Također je poručio da je razmjena saznanja, na ovako visokoj razini, važan je element na putu naših zajedničkih nastojanja u ublažavanju i prevladavanju tegoba nastalih zbog traumatskih iskustava koje, ne samo da umanjuju kvalitetu života i narušavaju zdravlje branitelja, nego se odražavaju i na drugu, pa i treću generaciju njihovih obitelji.

Preuzimanje programa → pdf1. Hrvatski kongres o psihotraumi

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore