Veljača 23, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

U Splitu predstavljena knjiga "Farmaceuti i farmaceutska djelatnost u Domovinskom ratu"

U Splitu je u subotu, 28. rujna 2019. godine održano predstavljanje knjige "Farmaceuti i farmaceutska djelatnost u Domovinskom ratu - zapisi ,svjedočanstva, sjećanja, apeli " u Domu hrvatske vojske "General Ivo Jelić" u Splitu.

Na predstavljanju je istaknuta uloga farmaceutskih djelatnika u Domovinskom ratu o čemu se malo u javnosti do sada pisalo i govorilo.

Naime, na samim počecima rata u Republiku Hrvatsku pristizale su donacije lijekova i sanitetskog materijala iz cijelog svijeta, najčešće poslane od strane hrvatskog iseljeništva, ali i u organizaciji brojnih humanitarnih organizacija.

Sve te ogromne količine lijekova i sanitetskog materijala trebalo je zaprimiti, identificirati (upute i na mnogim svjetskim jezicima) sortirati, pripremiti za distribuciju prema civilnim strukturama, ali i prema braniteljima na prvoj crti bojišnice. S tim u svezi otvarane su brojne donacijske i Caritas ljekarne diljem zemlje. Brojne ljekarne su i uništene granatiranjem, a time i neposredno ugroženi životi brojnim farmaceutskim djelatnicima .

O uskoj suradnji civilnog farmaceutskog sektora s vojnim u okviru hrvatske vojske, te o značenju disperzije i dopreme svih potrebnih lijekova i sanitetskog materijala braniteljima, ratnicima, svojim suborcima u svim ratnim okolnostima na skupu je govorila veteranka 4. gardijske brigade Julija Budimir - Bekan.

Knjiga je izdana u nakladništvu Hrvatskog farmaceutskog društva i Hrvatskog dokumentacijskog centra.

Nazočnima je pročitan i brzojav zahvale potpredsjednika hrvatske Vlade i ministra obrane Republike Hrvatske Damira Krstičevića.

Nakon predstavljanja knjige uslijedilo je veselo druženje uz međusobnu obnovu sjećanja.

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore