Veljača 23, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Ratni vojni veterani SAD-a u posjeti veteranima 4. gardijske brigade u Splitu

Listopad 04, 2019

Ancient and Honorable Artillery Company of Massachusetts (AHAC) najstarija je vojna organizacija u Sjevernoj Americi i treća najstarija vojna organizacija na svijetu osnovana 1638. godine, sa sjedištem u Bostonu.

Današnja uloga ove vojne organizacije je služba počasne straže guverneru Massachusettsa koji je ujedno i njihov glavni zapovjednik, kao i očuvanje povijesne i patriotske tradicije Bostona, Massachusettsa te cijele nacije SAD-a.

Upravo te temeljene vrijednosti prepoznali su u veteranima 4. gardijske brigade kroz njihov rad u Udruzi veterana 4. gardijske brigade.

Predvođeni vojnim izaslanikom SAD-a Robertom S. Mathersom, a temeljem suradnje s ministrom obrane Damirom Krstičevićem, predsjednikom Udruge veterana 4. gardijske brigade Hrvojem Pupićem-Vuriljem i predsjednikom Ronilačkog kluba veterana 4. gardijske brigade Ćirom Ugrinom, u sklopu njihovog višednevnog posjeta Hrvatskoj, u četvrtak, 03. listopada 2019. godine organizirano je međusobno druženje u Splitu.

Večer je započela uz predstavljanje veterana i riječi zahvale, a u svom govoru posebno su istaknuli Hrvate kao srčane, hrabre i ponosne ljude. Tijekom večeri izmijenjeni su i prigodni pokloni.

Ovaj susret je početak buduće suradnje veterana SAD-a i Hrvatske.

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore