Travanj 05, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Otvorena izložba "Vukovar, Škabrnja, Split 1991."

Svečano otvaranje izložbe „Vukovar, Škabrnja, Split 1991.“ upriličeno je u četvrtak, 14. studenoga 2019. godine u atriju zgrade Poglavarstva Grada Splita – Banovina, u organizaciji Muzeja Domovinskog rata povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Izložba je svjedočanstvo o posljednjim danima tromjesečne opsade i okupacije grada Vukovara, pokolju hrvatskih civila u Škabrnji te napadu Jugoslavenske ratne mornarice na Split.

U studenome Vukovar su okupirale snage agresorske vojske koje su s lokalnim četnicima i četnicima iz Srbije počinili niz zločina. Izloženo je oružje branitelja, bojler-bomba i fotografije iz Vukovara.

U Škabrnji su u studenome 1991. Jugoslavenska armija i paravojne četničke postrojbe počinile pokolj civilnog stanovništva, uništili stambene, gospodarske i vjerske objekte. Izložen je oskvrnuti kip Bogorodice s djetetom (simbol stradanja Škabrnje) i sjekira kojom su četnici oskvrnuli kip.

U jutro 15. studenoga 1991. su Jugoslavenska ratna mornarica i postrojbe iz vojarni na kopnu napale Split. Izloženi su predmeti i slike o napadu na grad, a može se poslušati i originalna snimaka razgovora pripadnika Jugoslavenske ratne mornarice u kojem izdaju zapovijedi o uništenju Splita.

Okupljenim braniteljima, obiteljima branitelja i brojnim gostima među kojima su bili i veterani 4. gardijske brigade i mladi pridruženi članovi Udruge veterana 4. gardijske brigade Djeca hrvatskih branitelja Domovinskog rata na svečanosti otvorenja obratili su se ravnatelj Muzeja domovinskog rata - Split Matej Gabrilo, stručna suradnica Petra Ugrin te gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Posebni gosti na otvaranju izložbe bili su heroji obrane Vukovara Ivan Anđelić-Doktor i Ivica Arbanas koji su osvježili sjećanja na obranu i žrtvu Vukovara.

Izložba se može razgledati u atriju zgrade splitske Gradske uprave do 9. prosinca 2019. godine.

izlozba vu skab split2019 2

izlozba vu skab split2019 3

izlozba vu skab split2019 1

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

projektza

Europska unijaSufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O PROJEKTU

lenta eu

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore