Ožujak 28, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Saboru Republike Hrvatske

REPUBLIKA HRVATSKA
SABOR REPUBLIKE HRVATSKE
Predsjedniku Sabora Republike Hrvatske
gospodinu Ivanu Leki i svim saborskim zastupnicima

Poštovani gospodine predsjedniče Hrvatskog sabora i časne i časni hrvatske saborske zastupnice i zastupnici,

prema dostupnim nam informacijama danas na dnevnom redu ovog visokog i časnog hrvatskog doma imate raspravu (prvo čitanje) po prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji - PZ 208.
Nakon brižnog i savjesnog proučavanja tog prijedloga uočili smo da Ministarstvo branitelja ni Vlada Republike Hrvatske kao predlagatelj nije uzela u obzir Zaključke, primjedbe, prijedloge te sugestije preko sto tisuća hrvatskih branitelja koje je u pismenom obliku Ministarstvu branitelja dostavila asocijacija Udruge borbenih postrojbi iz Domovinskog rata Zbornog područja Split.
Na taj način ministar branitelja i Vlada Republike Hrvatske pokazali su krajnju neosjetljivost prema ovoj populaciji hrvatskih državljana koja je najzaslužnija za stvaranje, obranu i oslobađanje Hrvatske tijekom Domovinskog rata.
Posebno nas žalosti činjenica što je ministar branitelja svojim nastupnim govorom u Splitu kada je predstavljao nacrt Prijedlog izmjena ovog Zakona obvezao se i obećao da će samo Ministarstvo, on osobno i njegovi savjetnici uvažiti primjedbe hrvatskih branitelja koji ničim ne opterećuju proračun Republike Hrvatske.
Postupajući suprotno ministar je iznevjerio očekivanja hrvatskih branitelja a to je učinila i Vlada koja je ignorirajući stajališta branitelja iste „odbacila“.
Postojeći prijedlog Zakona po mišljenju hrvatskih branitelja je nepravedan, u sukobu je sa moralnim vrijednostima i načelima hrvatskih branitelja i hrvatskog naroda pa stoga molimo gospodine predsjedniče Hrvatskog sabora i saborske zasutpnice i zastupnici da naše opravdane primjedbe, prijedloge i sugestije prihvatite kao vlastite amandmane te obvežete Hrvatsku vladu da do drugog čitanja prije glasovanja o Zakonu iste još jedanput razmotre jer nije dobro da se donose zakoni i propisi protivno interesima hrvatskih branitelja i hrvatskog naroda uopće.
Uvjereni da ćete kao najodgovornije tijelo za dosljednu primjenu Ustava i ratificiranih Međunarodnih konvencija shvatiti da javna rasprava nije i ne može biti igrokaz političara već temeljna stečevina modernih demokratskih sustava.
Uvijek vjerni hrvatskom narodu, hrvatskoj domovini i hrvatskoj državi pozdravljaju Vas hrvatski branitelji.

Udruga veterana 4. Gardijske brigade
Predsjednik udruge:
Božo Zadro
i Ratne postrojbe zbornog pordučja split

Privitak:
-    Primjedbe, mišljenja, komentari na nacrt Zakona koji je dostavljen 18. listopada 2012. godine Ministarstvu branitelja

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

projektza

Europska unijaSufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O PROJEKTU

lenta eu

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore