Veljača 23, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Priopćenje Udruge veterana 4. GBR povodom razbijanja spomen ploče pukovnika Velimira Đereka u Vukovaru

Dana 15.ožujka 2016.godine u hrvatskom gradu Vukovaru u Republici Hrvatskoj razbijena je spomen ploča poginulom hrvatskom junaku, pukovniku Hrvatske vojske Velimiru Đereku.

Velimir Đerek, sin dične Imotske krajine, dragovoljac je Domovinskog rata koji je napustio sigurnost hrvatske metropole i posla u jednom od elitnih zagrebačkih hotela da bi prihvatio pušku i ulogu hrvatskoga branitelja grada Vukovara i Domovine Hrvatske.

Bio je junak, jedan od zapovjednika na Sajmištu, najkrvavijem poprištu sukoba u, hrvatskom krvlju natopljenom, gradu Vukovaru. Dao je sve što je mogao dati za Republiku Hrvatsku, za državu, za Hrvatski narod, za pravdu i slobodu.

Pitamo : Tko je i zašto razbio njegovu spomen ploču? Zašto Hrvatska šuti o tome? Zašto šute hrvatske institucije od lokalne do državne razine?

Možemo unaprijed predpostaviti  odgovore. Reći će nam da su naložili istrage, da osuđuju taj vandalski čin, da to nije demokratski, reći će nam svašta a učiniti će malo ili ništa, kao i do sada iz ovih ili onih razloga.

Mi veterani 4.gardijske brigade tražimo reakciju države. Tražimo, samo istu onakvu, reakciju kakva bi bila u SAD, UK, Rusiji, Kini, Australiji, Poljskoj, Mađarskoj, Austriji, Slovačkoj istu onakvu kakva bi bila u svakoj državi bez obzira na njezino društveno i političko uređenje, kada bi se u tim državama rušile spomen ploče junaka koji su život ugradili u temelje države.

Tražimo ŽURNU reakciju. Odmah i sada!

Tražimo reakciju grada Vukovara, reakciju županije Vukovarsko – srijemske, reakciju Policijske postaje Vukovar, Policijske uprave Vukovarsko – Srijemske, reakciju MUP-a RH, Državnog odvjetništva, Vlade Republike Hrvatske, Predsjednice Republike Hrvatske, Sabora Republike Hrvatske.

Tražimo od Republike Hrvatske da konačno bude država, funkcionalna država, koja ne dopušta nikome da se igra temeljima države. Zahtjevamo da institucije zadužene za ustavno – pravni poredak Republike Hrvatske u riješavanju ovoga slučaja rade neselektivno i objektivno svoju temeljnu zadaću. Tražimo da se, pod opravdanjem i izlikom zaštite prva nacionalnih manjina, odmah spriječi svako protuhrvatsko, protudržavno djelovanje.

Mi ne osuđujemo neprijatelje Hrvatske države čiji je to zasigurno čin, pače, očekujemo da će oni to činiti i ubuduće koliko im to god bude dopušteno. Mi smo znali kako se nositi njima u Domovinskom ratu i zato ih nemamo potrebu osuđivati.

Mi osuđujemo one koji takva nedjela formalno ili neformalno podupiru i opravdavaju, omogućuju, ne sprječavaju, ne kažnjavaju. Osuđujemo i preziremo one koji su neučinkoviti u svom temeljnom poslu zaštite vrjednota proisteklih iz Domovinskog rata i žrtve pukovnika Velimira Đereka i svih hrvatskih domoljuba a to im trebala biti trajna i formalna dužnost.

Udruga vetrana 4. gardijske brigade

Split, 16.ožujka 2016.godine

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore