Veljača 23, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Priopćenje udruga veterana hrvatskih gardijskih i pričuvnih postrojbi i specijalne policije

Antifašizam je civilizacijska stečevina i baština naroda Svijeta koju baštini i Republika Hrvatska. Hrvatski branitelji to posebno cijene jer su 1990-ih godina bili suočeni sa srpskim fašizmom koji su u Domovinskom ratu porazili i Republici Hrvatskoj donijeli mir, slobodu i demokraciju te potvrdili njenu neovisnost. Zato se s punim pravom smatramo dijelom svjetskog antifašističkog vrijednosnog sustava. Jednako tako, dijelom istog sustava držimo i sve one koji su se u BiH borili protiv srpskog fašizma.

Mi ne želimo arbitrirati između sukobljenih strana u 2. svjetskom ratu na području Hrvatske, niti želimo uzeti sebi za pravo tumačiti taj dio naše povijesti. Mislimo da je to posao povjesničara koji isključivo za potrebe znanosti, a ne politike, trebaju objektivno istražiti to razdoblje - budući je posve sigurno da je u tumačenju narečenog povijesnog razdoblja u vrijeme bivše Jugoslavije bilo manipulacija.

Smatramo, međutim, svojom obvezom i pravom reagirati na sporne stavove koji se sve češće mogu čuti na obilježavanja događaja iz 2. svjetskog rata koji se izravno reflektiraju na Domovinski rat, štoviše dovode u pitanje njegove vrednote.

Pokušaj izjednačavanja partizana 2. svjetskog rata i hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u zaslugama za hrvatsku neovisnost, slobodu i demokraciju posve je sporan i nama neprihvatljiv. Ne ulazeći ovoga puta u raščlambu koja je pozadina takvih stavova i pokušaja navest ćemo samo jedan razlog zašto smo protiv, iako ih ima mnoštvo. Naime, pobjeda partizana u 2. svjetskom ratu Hrvatskoj nije donijela drugo željenu neovisnost, nije donijela višestranačje kao političko ustrojstvo, nije donijela slobodu javne riječi i medija niti sve druge blagodati antifašističkih demokratskih društava. S druge strane - hrvatski su branitelji, svojom konačnom pobjedom srpskog fašizma Hrvatskoj donijeli slobodu i mir. Potvrdili su njenu neovisnost i omogućili Republici Hrvatskoj pridruživanje zemljama demokratskih društava kroz razne asocijacije. To nas čini bitno različitima.

  Posebno snažno i odlučno želimo reagirati na stav saborskog zastupnika Milorada Pupovca koji je na komemoraciji u Jadovnome 24. lipnja 2012. godine, kako prenosi HTV na ttx.str.118 istoga dana, izjavio da je Jadovno matica svih zločina koji su se u drugoj polovici 20. stoljeća dogodili u RH i BiH. Želimo vrlo jasno kazati u ime svih članova naših veteranskih udruga da ovaj njegov pokušaj aboliranja velikosrpske fašistoidne politike ne će proći. Zločini u RH i BiH koji su se dogodili u drugoj polovici 20. stoljeća plod su kontinuiteta velikosrpske politike koja datira još iz 19. stoljeća, od Moljevića i Garašanina te memoranduma SANU koji su Slobodanu Miloševiću uz moćnu JNA kao alat dali neka pokuša ostvariti i oživotvoriti sintagmu „Svi Srbi u jednoj državi“, ignorirajući sve postojeće međunarodne norme, ustav tada postojeće Jugoslavije kao i postojeće granice republika koje su bile priznate i na međunarodnoj razini. Takav stav jednog zastupnika u Hrvatskom saboru doživljavamo kao grubu manipulaciju, govor mržnje i sijanje novog sjemena zla što je neprihvatljivo.

Neprihvatljivim smatramo i činjenicu da nijedna institucija RH nije reagirala na pokušaj Pupovca da iskrivi povijesnu istinu o stradavanju brojnih Hrvata i Bošnjaka – muslimana tijekom rata 90-ih abolirajući stvarne krivce. Njegov istup vrijeđa sve hrvatske branitelje, posebno hrvatske branitelje srpske nacionalnosti.

Budući da navedene riječi Milorad Pupovac nije izrekao kao običan građanin, nego kao izaslanih Hrvatskog sabora, postavljamo pitanje: „Stoji li iza navedenih teza i Hrvatski sabor?!“

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore