Veljača 27, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

PRIOPĆENJE POVODOM POKUŠAJA UVOĐENJA DVOJEZIČNIH NATPISA (ĆIRILICE) U VUKOVARU

PRIOPĆENJE POVODOM POKUŠAJA UVOĐENJA DVOJEZIČNIH NATPISA (ĆIRILICE) U VUKOVARU

 

Povodom najnovijih događanja u Vukovaru potaknuti pokušajem postavljanja dvojezičnih natpisa, odlučili smo se obratiti slijedećim priopćenjem.

Mi članovi udruge veterana 4. GBR, u potpunosti podržavamo građane Vukovara i sve druge domoljubne građane koji se protive uvođenju srpskog jezika i ćiriličnog pisma na javnim ustanovama u gradu heroju!

Pritom odbijamo svaku insinuaciju da se mi hrvatski branitelji zalažemo za bezakonje i nepoštivanje bilo zakonskih i ustavnih odredbi, bilo institucija RH.

Baš naprotiv, država u kojoj će vladati pravo i pravda sukladno modernim demokratskim standardima bio je jedan od dva temeljna ideala s kojima smo krenuli u rat (drugi je naravno bio obrana od agresora).

Ipak moramo podsjetiti da zakon mora biti u službi interesa naroda i građana, a nikako obrnuto.

A intres hrvatskog naroda i hrvatskih građana svakako nije kopati po još svježim ranama majki koje su izgubile sinove i kćeri, po muci onih koji ni do danas nisu saznali za sudbinu svojih najmilijih, po ožiljcima onih koji nisu i nikad neće potisnuti bolna sjećanja iz srpskih kazamata.

Zakone donose ljudi, a ljudi ponekad pogriješe. U ovom slučaju su posve sigurno pogriješili i donijeli loš zakon. A loši zakoni se mogu i moraju mijenjati.

Jedan jezik i jedno pismo sami po sebi nisu problem i zapreka dobrim odnosima među ljudima. Čak naprotiv, jezici i pisma postoje baš stoga da bi spajali ljude i narode, da bi omogućili komunikaciju, da bismo se bolje razumjeli, dijelili znanja, iskustva i osjećaje.

Ipak, jezik i pismo, ta nematerijalna dobra ljudske civilizacije se kao na žalost i sve drugo mogu koristiti i u manje plemenite svrhe. Nažalost, srpski jezik i pismo su prije dva desetljeća bili sredstva govora mržnje spram svega hrvatskog. Pamtimo ih kao oruđe zla u rukama velikosrpskih motivatora i huškača; Miloševića, Ćosića, Šešelja, Babića, Martića i drugih dobro znanih zločinaca.

Posljedice takvog korištenja jezika i pisma i danas ćete lako osjetiti i vidjeti posjetite li Spomendom i groblje na Ovčari, a građani i branitelji Vukovara će ih osjećati dok su živi.

Duboko vjerujemo da je postavljanje i način postavljanja ovih ploča jedna obilna prevara i podvala, odnosno puštanje magle prema građanima Hrvatske, a posebno prema narodu i građanima Vukovara.

Dvojezični natpisi-kud baš sada, kud baš u ovom trenutku. Preprozirno i za one najnaivnije.

Danas svakog poštenog građanina Hrvatske boli smrt velikog domoljuba Zvonka Bušića, ali isto tako

tragikomedija „Lex Perković“, siromaštvo, gospodarska kriza, kriza morala, isljevanje hrvatske mladeži, kriza, kriza, kriza. Ništa pozitivno.

Što se htjelo pločama na ćirilici? Želite odvući pozornost. Gospodo dosta, dosta, dosta, ako dalje ne može. Uhvatite se posla, ne mislite samo na sebe, ostavite jedan dijelić onoga što ste obećavali u predizbornoj kampanji. Dosta pravdanja na one koji su prije vas sjedili na stolicama u kojima vi danas sjedite. Na žalost nema razlike, isti ste.

Hrvatski mučenik Zvonko Bušić svjesno je otišao sa ovog svijeta samo sa jednim ciljem: građanima Hrvatske, a posebno hrvatskom narodu otvoriti oči. A što vi želite? Dvojezičnim natpisima u Vukovaru želite odvući pozornost od strašno bolne istine i još gore zbilje.

Mi veterani 4.gardijske brigade kao legalisti poštujemo zakon bez obzira na vladu koja ga donijela, ali držimo da je Vukovar specifikum, grad heroj, grad mučenik, grad simbol otpora agresiji i simbol borbe za slobodu te upravo zbog toga trebali biste iz poštovanja prema žrtvama Vukovara njihov grad najprije proglasiti spomen područjem i do daljnjega napraviti odgodu sa primjenom Zakona o dvojezičnosti u Vukovaru.

Promijenimo zakon!

Promijenimo ga tim više što na njega nismo obvezni. Podsjećamo na riječi Glasnogovornika Europske Komisije, Dennisa Abbotta: ”Poštovanje jezične i kulturne raznolikosti jedan je od kamena temeljaca Europske unije, to je upisano u europske ugovore i zakone, ali jezična politika je u nadležnosti država članica i odluke o postavljanju dvojezičnih natpisa nisu regulirane europskima zakonima”.

Sve je dakle u našim rukama.

Veterani 4.gardijske brigade najoštrije osuđuju manipulaciju građanima, poglavito građanima Vukovara, sa strane pozicije i opozicije, sa strane sadašnje i bivše vlasti, jer ljudima na tom području to donosi samo štetu: produljuje sam proces stvaranja preduvjeta za suživot svih onih kojima je Hrvatska na srcu, a sigurni smo da je takvih veliki broj među građanima srpske nacionalnosti kojih je bilo i u našoj postrojbi te smo ponosni što su bili naši suborci.

Veterani 4.gardijske brigade pozivaju sve u Vukovaru da sjednu za stol, osude trgovinu vijećnicima HDZ-a i SDP-a, a sve u svrhu borbe za interese političkih elita koji nemaju nikakvu zajedničku poveznicu sa braniteljima grada heroja i ostalim građanima Vukovara koji jedva preživljavaju i iz dana u dan sve teže žive!

Proglašavanjem Vukovara spomen područjem, progonom ratnih zločinaca i rješavanjem egzistencijalnih problema građana Vukovara postižu se preduvjeti za skladan život svih onih kojima su Vukovar i domovina Hrvatska na srcu.

Na kraju, pozivamo i hrvatske vlasti i sve one koji s pravom prosvjeduju da se uzdrže nasilja i konflikta jer to je zadnje što ovom narodu treba u ovom ionako teškom vremenu. Pronađimo svi zajedno volje i snage za dijalog i nađimo rješenje koje će biti prihvatljivo i neće vrijeđati hrvatske nacionalne svetinje. A Vukovar je najveća od njih!

Udruga veterana 4. gardijske brigade


DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore