Ožujak 28, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Demantij u svezi tvrdnji o pogibelji Andrije Matijaša - Pauka

                                                                                               „ Večernji list“

                                                                                     n/r glavnog urednika

 

Povodom obilježavanja Vojno- redarstvene operacije Oluja u sklopu dnevnog lista „Večernji list“ objavljen je prilog autora Ivice Radoša „ Kad krenemo, gorit će nebo i zemlja“ koji je u cijelosti posvećen pok. Andriji Matijašu Pauku.

Svakako, hvale vrijedana gesta uredništva navedenog lista kao i samog novinara, no međutim s obzirom da određeni dijelovi sadržaja teksta proturječe istini i sada već povijesnim činjenicama koji se odnose na ratni put 4. Gardijske brigade i u njenom sastavu Oklopne bojne dužni smo ovim putem određene navode demantirati kako bi hrvatska javnost bila upoznata s istinom i činjenicama o blistavom putu naše postrojbe.

Dakako da je odgovornost samog novinara kudikamo manja nego li od njegovih sugovornika u ovom slučaju Nenada Žure zorno svjedoče njegovi navodi o okolnostima pogiblje pok. Andrije Matijaša. Naime, u trenutku pogiblje našeg Andrije, za vrijeme izvođenja završne operacije borbenih djelovanja „Južni potez“ dotični uopće nije bio na mjestu događaja već je se nalazio na pravcu djelovanja Prve pješačke bojne, nekih 7-8 kilometara udaljen. Izravni svjedoci pogiblje pok. Andrije Matijaša su: Zdravko Glavota, Marko Projić, Ante Krolo i Martin Bečić. U međuvremenu je preminuo Neven Delić koji je također bio na mjestu događaja.

Tadašnji zapovjednik Oklopne bojne Zdravko Glavota, koji je prvi i ustanovio da je Andrija Matijaš preminuo, putem radio veze je izvjestio zapovjednika brigade Damira Krstičevića koji je nakon toga došao u društvu sa Čedomirom Sovuljem-Kenedijem i Nediljkom Grubišićem.

Ne ulazeći dublje u rekonstrukciju samog događaja, ni onda pa ni sada nije moguće decidirano ustvrditi od čijeg je metka pok. Andrija stradao. Hipotetski moguće je i jedno i drugo. U toj kaotičnoj razmjeni vatre moglo se dogoditi i ono što tvrdi Nenad Žure, no međutim postoje procjene od samih svjedoka događaja da je kobni šrapnel došao s neprijateljske strane.

S obzirom na navedeno te na osjetljivost cijelog događaja držimo da je neprihvatljivo donositi zaključke kako ih je donio Nenad Žure, tim više što isti nije bio na mjestu događaja pa shodno tome i njegov opis pogiblje pok. Andrije Matijaša treba uzeti, najblaže kazano, s velikom rezervom. U motive i razloge ovog istupa ne želimo spekulirati, ali kao njegovi suborci smatramo da je prilikom iznošenja svog viđenja tog događaja trebao kontaktirati i izravne svjedoke, pa bi se onda izbjegla ovakva nepotrebna i mučna situacija.

Ostali navodi u razgovoru, od kojih su neki također neistiniti i površni nisu toliko bitni i osjetljivi kao gore opisani, pa se slijedom toga na njih nećemo ni referirati.

Poštovani sukladno zakonskim odredbama molimo da ovaj demantij objavite u Vašem cijenjenom listu zbog neospornih činjenica i povijesne istine o ratnim događajima Oklopne bojne i 4. Gardijske brigade.

                    Pripadnici Oklopne bojne

Udruga veterana 4. Gardijske brigade

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

projektza

Europska unijaSufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O PROJEKTU

lenta eu

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore