Ožujak 28, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Braniteljske mirovine


Vladi RH

Poštovani,                

prinuđeni smo obratiti Vam se i iznijeti stav Udruge veterana 4. Gardijske brigade povodom najnovijih napisa u medijima na temu “rezanja povlaštenih mirovina“.

Radi se o seriji napisa i televizijskih priloga koji su uslijedili nakon javnih nastupa ministara Linića i Mrsića u kojima je isto najavljeno jer; “to građani od nas traže“!?

Ne treba posebno naglašavati da su se u medijima odmah pojavile analize tzv. ”povlaštenih mirovina” u kojima se posebno ističu braniteljske mirovine kao najveći teret i problem!!!

Ovo nije prvi put da se braniteljska prava ističu kao društveni teret te ih se štaviše pokušava prikazati kao nešto nemoralno i nezasluženo, kao nešto čemu treba stati na kraj.

Već predugo traje proces omalovažavanja braniteljske populacije, pri čemu se uvjek i ponovo ističu malobrojni primjeri zlouporaba braniteljskih prava kao i primjeri nesnalaženja pojedinih branitelja u uvjetima mira, što je nažalost prirodna posljedica svakog rata.

Slijedom svega navedenog, suočeni smo sa brojnim izrazima nezadovoljstva naših članova, suboraca i prijatelja koji traže odlučnu reakciju.

Iznijet ćemo stoga naš stav, čvrsto ujereni da isto stajalište djeli najveći dio ukupne braniteljske populacije:

  1. Mi hrvatski branitelji, dragovoljci domovinskog rata odbijamo naša zakonski stečena prava nazivati “povlaštenim“!

Povlastice nikad nismo tražili niti smo se za njih borili.

Povlasticom doduše smatramo povjesnu priliku sudjelovanja u stvaranju i obrani države nakon tolikih stoljeća. Ponosni smo što nas je zapala ta čast!

  1. Odbijamo i već uvriježen stav o braniteljima lijenčinama i neradnicima koji sišu državni proračun te novac poreznih obveznika troše po kafićima i kladionicama! Ta slika jednostavno nije točna. Najveći broj hrvatskih branitelja su ozbiljni obiteljski ljudi koji pokušavaju poput svih drugih građana preživjeti i podignuti djecu.
  1. Odbijamo stav o braniteljima koji su se borili za visoke mirovine i “kruha bez motike”! Nitko od nas tada kad smo krenuli nije mogao računati da će ostati živ niti je bilo potpuno vjerojatno da ćemo se uspjeti obraniti. Da nismo uspjeli posve sigurno bi nas čekala nekakva repriza Bleiburga i Križnog puta umjesto mirovine.
  1. Tražimo od Hrvatske Vlade (MOBMS-a, MORH-a) da stanu u obranu ugleda i dostojanstva hrvatskih branitelja i kažu istinu o tobožnjim “povlasticama“ (do sada se nitko nije oglasio ni u jednom od brojnih slučajeva zlonamjernog tumačenja braniteljskih prava) a istina je slijedeća:

U najvećem broju branitelji nisu umirovljavani svojom voljom već se to dogodilo u procesu smanjenja oružanih snaga, a temeljem ZAKONA O PRAVIMA IZ MIROVINSKOG OSIGURANJA DJELATNIH VOJNIH OSOBA I OVLAŠTENIH SLUŽBENIH OSOBA:

-          Mirovina po točci 6a (minimalno 20 godina efektivnog staža)

-          Mirovina po točci 6 (30 godina staža osiguranja)

-          Starosna mirovina (40 godina mirovinskog staža)

-          Stradalničke mirovine

  • Nisu prema tome svi umirovljeni branitelji korisnici invalidskih mirovina! Dio branitelja koji zbog visokog stupnja tjelesnog oštećenja nisu mogli vršiti vojničke zadaće upućivan je izravno u invalidsku mirovinu a drugi postupno, nakon izvršene procjene preostale radne sposobnosti.
  • Vezano uz proces stjecanja statusa HRVI, branitelji su prolazili dvostruki sustav procjene (komisiju HZZO i komisiju MOBMS – svaku po 3 puta u ukupnom trajanju procesa minimalno 3 godine od dobijanja prvostupanjskog rješenja). Nitko se pritom nije bunio na činjenicu da su za nas postavljeni neravnopravni, dvostruko stroži kriteriji nego za civilne invalide rada! Očigledno smo i u ovom postupku bili ”povlašteni”
  1. Mi hrvatski branitelji smo duboko svjesni teškog gospodarskog stanja u kojem se nalazi hrvatska država i želimo dijeliti sudbinu svog naroda. Bar mi smo dokazali da smo se spremni žrtvovati. Bili smo odlučni za svoju zemlju položiti živote a kako onda nebi pristali odreći se dijela materijalnih prava!?

Ipak, ne mislimo da smo mi toliki problem i teret kao što nas se u sveopćoj hajci koja traje godinama želi prikazati. Umirovljeni branitelji čine svega između 1,5 i 2 % populacije u RH. Ako RH ne može skrbiti za tako mali broj branitelja, onda je to doista poražavajuća činjenica.

Isto tako imamo potrebu istaknuti da nažalost još uvjek postoji značajan broj branitelja koji su ostali i bez prava na mirovinu i prava na rad. To je istinska sramota hrvatske države!

Dobro znamo da iza hajke na hrvatske branitelje i stvaranja slike o nama kao povlaštenoj kategoriji hrvatskog društva stoje oni koji nisu željeli hrvatsku državu ili nisu imali hrabrosti ni petlje stati u njenu obranu. Takvi su danas došli na svoje i dobili priliku prati vlastitu savjest bacanjem braniteljskog ugleda u blato.

To su ti građani o kojima ministar Linić govori. Od njega to traže jer neće oni svojim teškim radom hraniti branitelje neradnike!!!

  1. Mi hrvatski branitelji odbijamo da nas oni hrane jer gdje bi mi bili da su nas takvi branili. Branili smo zato mi njih a ako treba spremni smo ih danas i hraniti.
  1. Mi hrvatski branitelji tražimo od hrvatske Vlade da ukoliko smo doista teret ovoj državi, neka nas vrate u sustav, neka nam daju radna mjesta sukladno preostaloj radnoj sposobnosti i spremni smo se odreći mirovine a pogotovo “povlaštenog statusa”!

Bit će nam zadovoljstvo raditi i uzdizati ovu zemlju kao što nam je bilo zadovoljstvo za nju i ratovati.

Ipak, ako se to dogodi, prvo što ćemo tražiti bit će procesuiranje svih dezertera, ratnih profitera, aboliranih četnika i svih koji su iznevjerili majku domovinu u odsudnim trenucima. Na žalost mi tada nismo imali vremena misliti o njima kao što oni danas misle o nama i našim pravima. Imali smo većih briga, nismo razmišljali ni o prekovremenim satima ni o plaći.

Na kraju, ukoliko doista donesete odluku zanemariti sve ovdje navedeno i rezati naše ”povlaštene mirovine“ ne dajući nam alternativu, imajte u vidu slijedeće; hrvatskim braniteljima je uklanjanjem sa scene i marginaliziranjem u proteklom desetljeću oduzeto dostojanstvo i za uzvrat dana kakva-takva egzistencija. Nemojte nam sad oduzeti i tu egzistenciju jer ćete nas time potpuno dotući!

Kako objasniti djeci zašto ih nećemo moći školovati ili im omogućiti osnovno za život a borili smo se za ovu državu!?

Kako im objasniti da tata nema pravo zaposliti se jer je u mirovini a ta ista mirovina neće biti dovoljna za život!?

Nemojte nas dovoditi u situaciju bez izlaza jer nismo mi starci koji su podigli djecu i više nemaju obaveze. Naša djeca će se još godinama školovati (većina nas je tek u 40-tima) i moramo financirati još toliko toga. Stoga nam ne dirajte mirovine ili nas vratite u sustav!

Mi hrvatski branitelji ne tražimo nikakva posebna prava ni povlastice izuzev prava na egistenciju!

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

projektza

Europska unijaSufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O PROJEKTU

lenta eu

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore