Veljača 23, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Branitelji: Podržavamo Baldasara i s njim ćemo odati počast poginulim partizanima

Ivica Bubić, predsjednik Udruge veterana 158. brigade i 6. domobranske pukovnije, priznao je kako nisu imali simpatije prema splitskom gradonačelniku sve dok nije došao odati počast poginulim pripadnicima IX bojne HOS-a

Koordinacija Udruga ratnih postrojbi Splitsko-dalmatinske županije u četvrtak je dala podršku splitskom gradonačelniku Ivi Baldasaru i osudila napade na njega zbog prisustvovanja svečanosti otvaranja spomenika poginulim pripadnicima IX bojne HOS-a. Najavili su i da će s njim položiti vijence na spomen kosturnici borcima palim u NOB-u na Lovrincu te na spomeniku Prvom partizanskom odredu.

- Odazvat ćemo se iz dva razloga. Jedan je zbog žrtve onih koji su stradali u NOB-u, a drugi je zbog njega osobno. Zdenko Duka je trebao reagirati na ovakvo divljanje u medijima. Znakovito je to što čelništvo stranke kojoj pripada Baldasar o svemu šuti jer se ne želi naći u tom poligonu jada. Branitelji su suvremeni antifašisti kao što su antifašisti bili oni što su 1941. godine otišli u rat. Netko svako malo od Splita želi raditi grad slučaj. Kod Baldasara cijenimo dobronamjernost, poštenje i želju. Napravio je pravi civilizacijski potez, a ikonografija se u Domovinskom ratu koristila da bi se branilo, da bi ih barem s tim zastrašili kada već nismo imali ni puške, ni tenkove - rekao je Mario Tomasović, predsjednik Hvidre Split.

Ivica Bubić, predsjednik Udruge veterana 158. brigade i 6. domobranske pukovnije, priznao je kako nisu imali simpatije prema splitskom gradonačelniku sve dok nije došao odati počast poginulim pripadnicima IX bojne HOS-a.

- Imali smo najavljen i protokol predsjednika Hrvatske, ali je otkazan u zadnji čas. Valjda su mislili da će biti ustaštva, ali mi nismo ginuli ni za Tita, ni za Pavelića. Žao nam je što Baldasara napada grupa marginalaca, to je mržnja koju sije produžena ruka velikosrpskih agresora koji su napali Hrvatsku. Njima nije smetao Baldasar, smetalo im je jedinstvo koje se moglo vidjeti na otkrivanju spomenika. Fašističke znakove nitko nije vidio niti ih je bilo. Zašto se ti "antifašisti" nisu pridružili 1991. godine u obrani Srđa ili Škabrnje. Koliko smo mi to ljudi pobili nakon Domovinskog rata, koliko smo crkava porušili? Hrvatska nije nastala na onome što oni hoće, već na krvi i patnji ustaša, partizana i domobrana - rekao je Bubić i naglasio kako nije bitno ono što oni govore, već ono što rade.

Božo Zadro, predsjednik Udruge veterana 4. Gardijske brigade, istaknuo je kako je Split grad različitosti i kako je Baldasar napravio korak u prihvaćanju tih različitosti.

Stanislav Ivančić, predsjednik Udruge poginulih branitelja Domovinskog rata Split, kaže da napade na Baldasara jako teško proživljava.

- Ostao sam iznenađen Baldasarovim poštivanjem Domovinskog rata, a posebno nas roditelja poginulih branitelja. Njegova vrata su nam uvijek otvorena, a to prije nije bilo tako. Napad na njega je napad na Domovinski rat i na branitelje - rekao je Ivančić jedva suzdržavajući suze.

Marko Skejo, predsjednik Udruge IX bojne HOS-a "Rafael vitez Boban", ocijenio je kako je riječ o "ataku neviđenom u povijesti hrvatskog naroda".

- U ovih smo 20 godina sazreli i omudrili, tada nismo znali tko je stoka sitnog zuba, ali danas znamo. Baldasar je svojim dolaskom dao primjer i njegovim ideolozima, a medijski plaćenici koji govore protiv Hrvatske i hrvatskog naroda žele razdvajanje partizana i sinova ustaša, ali kako smo pobijedili u ratu, pobijedit ćemo i u miru - poručio je Skejo, te najavio da će spomenike poginulim HOS-ovcima podignuti i u Zagrebu i Vukovaru.

Izvor: DALMACIJANEWS

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore