Listopad 28, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Veteranima 4. gbr prvo mjesto u spremanju Neretvanskog brudeta

25.srpnja, u Opuzenu je održana tradicionalna 13. Neretvanska brudetijada. Po ocjeni stručnog žirija u konkurenciji 25 ekipa iz doline Neretve najbolji brudet skuhala je ekipa Udruge veterana 4. gardijske brigade u sastavu Božo Zadro, Luka Oršulić i Niko Talajić.
Predsjednik komisije bio je poznati hrvatski gastronomski stručnjak i hrvatski književnik, prof. Veljko Barbieri.
 
Neretvanski brudet od jegulje, žaba i cipola brand je doline Neretve uz neizostavnu ljutu papriku. U jednom kraju doline običaj je kod kuhanja brudeta „koliko riba toliko ljutih paprika“ a te ribe su većinom sitnije pa u teći zna biti prilično papričica. Recept je sličan a prevagu daju začini i „tajne“ sitnice koje određeni brudet čine boljim. Naravno brudet se ne miješa nego se teća vrti na vatri da se promiješa.  Osim samog brudeta u obzir prilikom ocjenjivanja uzimao i aranžiranje stola za koji dio se pobrinula supruga veterana 4.garidjske Ana Marević. I stol na kojem je naša ekipa kuhala bio je u znaku četvrte, pod rednim brojem 4. Vrijeme u kojem je jelo moralo biti gotovo je 45 minuta.

Nakon što je zasjedao žiri i izbrojani glasovi prišlo se proglašenju tri najbolje ekipe. Župan Dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić pobjednicima ovogodišnje brudetijade uručio je umjetničku sliku sa motivom neretvanske lađe, veliku bocu crne žilavke i daske za jelo.

Naši meštri od kužine imali su i navijače, lađarsku ekipu koja je netom stigla sa treninga na svojim pripremama za maraton lađa. Već u narednu subotu 1.kolovoza u Vidu kod Metkovića održati će se lađarski dvoboji pod nazivom „20 godina pobjede-OLUJA 95“ u čast ove velike obljetnice.

Suorganizator ovog lađarskog natjecanja je naša podružnica Dubrovačko-neretvanske županije.

Tekst i foto: Branko Markota

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

projektza

Europska unijaSufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O PROJEKTU

lenta eu

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore