Ožujak 24, 2018

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Veterani 4. gardijske brigade sudjelovali na jubilarnom 20. maratonu lađa

Lađarska ekipa Veterana IV.gardijske brigade iz Metkovića sastavljena od naših veterana i pomlađena dijelom s mlađim snagama djece naših članova sudjelovalala je na jubilarnom 20.maratonu lađa od Metkovića do Ploča postigavši 13. mjesto što je izvrstan rezultat za nas.

U konkurenciji 30 lađarskih posada rutu od 22,5 km od Metkovića do Ploča najbrže su za 2 sata i 11 minuta izveslali Gusari Komin i tako po šesti put osvojili veliki štiti kneza Domagoja. Drugi su lanjski pobjednici Argo Bjelovar a treće mjesto podijelili su Crni put Metković i Stablina. Na petom mjestu je Gospa Karmelska iz Krvavca,najveći tragičari ovog maraton koji su kao jedan od favorita vodili veći dio utrke dok im se lađa pred Kominom nije napunila vodom nakon čega su sa prvog pali na peto mjesto. Naši veterani u Ploče su stigli u vremenu 2.25.50.

Samo dva sata prije starta u Metkoviću počeo je jaki pljusak, neposredno pred smotru lađara kiša je prestala i nebo se razvedrilo. Lađari potom odlaze na zagrijavanje i ulaze u lađe. Točno u 17 sati plotunom kuburaša označen je znak za start. Kao prvi uz lijevu obalu između 13 lađa u prvom redu (favoriti su zauzeli točno središnje pozicije) snažno smo krenuli i tih prvih stotinjak metara smo gotovo u vrhu. Favoriti se lagano izdvajaju a mi grabimo prema sredini rijeke ljuljajući se na valovima što je najgore za lađare. Neretva je vrlo valovita, što od vjetra što od brodova i brodica pa pažljivo treba voziti i paziti da se ne izgubi ritam veslanja. Dobar start i dobra pozicija uz snažno veslanje i držimo se druge grupe lađa u gusjenici. Cijelo vrijeme se vesla bez stajanja, povremeno koji veslač uzme predah od par sekundi da se napije vode. Nakon kilometar dva prestižemo par lađa i vozimo do Opuzena gdje vršimo izmjene, ulazi 6 novih ljudi. Na izmjenama gubimo nekoliko pozicija od lađa koje se ne mijenjaju ali do Komina neke sustižemo. Na ulazu u Crnu rijeku i nakon prolaska mosta pred nama su dvije lađe koje su se sudarile i prepriječile nam put. U toj gužvi dolazi do sudara među lađama i blokiranja, te dvije lađe se odvajaju i nastavljaju put a mi za njima. Trebalo je nakon zaustavljanja potrošiti dodatnu energiju i ponovno pokrenuti lađu. Ono što je karakteristika za nas, da kada većina lađa što se bliži cilju pada u snazi, prestižemo pojedine do cilja. U uskoj i zavojitoj Crnoj rijeci dostižemo i prestižemo lađare Siska čime izbijamo na 13.poziciju. Ispred nas je ekipa Sv.Ilije iz Metkovića koja nam bježi tridesetak metara. Mic po mic i polako im se približavamo a iza Rogotina im dolazimo na parić (kormilo) i čekamo priliku da prođemo najuže mjesto da i njih preteknemo. U uskom željezničkom tumbinu gdje jedva prolazi jedna lađa iskače nam parić i tako bez mogućnosti upravljanja zabijamo se u obalu lijevom stranom u draču. Neki su se uspjeli na vrijeme ubaciti u lađu a neki nisu pa su se zaparali od bodljikave drače. U toj nezgodi dostigao nas je i Sisak. Na pravcu prema Stablini uspjevamo se odvojiti. Prednja lađa nam je već dobrano odmakla i nema više prilike da ih dostignemo. Napokon stižemo u Ploče na cilj gdje je šušur nekoliko tisuća ljudi. Pobjednici slave, razlaže se pjesma. Nakon kratkog predaha odlazimo se presvući i malo okrijepiti nakon čega odlazimo u Metković. U kvartu Jerkovac (na maratonu su sudjelovali s dvije lađarske posade) sve je bilo spremno za feštu do zore.

Ovime nisu završena naša lađarska događanja jer nas očekuje sudjelovanje na Noći prvaka (najvjerojatnije krajem mjeseca) velikoj fešti pobjednika a za mjesec dana pozvani smo na lađarske utrke u Vinkovcima na Bosutu u sklopu manifestacije Vinkovačke jeseni.