Kolovoz 22, 2018

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Veterana IV.gardijske brigade iz Metkovića sudjelovali na 13. lađarskom kupu Župa Bagalovići

Lađarska ekipa Veterana IV.gardijske brigade iz Metkovića sudjelovala je jučer na 13. lađarskom kupu Župa Bagalovići u Krvavcu koji se odvijao povodom dana zaštitnice mjesta Gospe Karmelske. Ovaj svojevrsni mini maraton jedan je od glavnih provjera pred predstojeći jubilarni 20.maraton lađa na Neretvi koji će se održati u subotu 12.kolovoza. Start ove utrke bio je u Krvavcu zatim se veslalo Neretvom uzvodno do Metkovića gdje su se lađe okretale oko stupova Lučkog mosta i zatim vozile natrag u Krvavac. Ukupna duljina staze je 15 kilometara a prva lađa prevalila je taj put za oko 1 sat i 15 minuta. Utrku je otežavala bura koja je lađarima šibala u prsa u vožnji uzvodno. U konkurenciji 13 lađarskih posada Veterani IV.gardijske brigade zauzeli su solidno 7 mjesto a u finišu su pokušali prestići šestoplasiranu Baćinu ali nije više bilo snage. Nakon završetka utrke trima najboljim ekipama: 1.Gusari Komin, 2.Gospa Karmelska Krvavac, 3.Stablina podijeljene su medalje i pehari. Inače, treće mjesto u srazu sa Stablinom za malo je promaklo ekipi SU Argo Bjelovar prošlogodišnjih pobjednika maratona lađa. Po završetku službenog dijela nastavljeno je zajedničko druženje lađara na rivi uz Neretvu.

Maraton lađa starta u 17 sati kod mosta u Metkoviću nakon čega će 31 lađarska posada veslati nizvodno Neretvom pored Krvavca, Opuzena (gdje je dozvoljena zamjena do 6 veslača), Komina ispod kojeg se uplovljava u usku Crnu riku do Ploča, ukupne duljine 22,5 km. Prve lađe na cilj stignu za oko 2 sati 15 minuta neprestane vožnje. Lađarskoj ekipi Veterana 4. gbr ovo će biti 9.maraton lađa u nizu. Do maratona ih očekuje nekoliko sudjelovanja na lađarskim utrkama u Peračkom Blatu (23.7.) i Vidu (4.8.) te utrka za startne pozicije u Opuzenu (9.8.).

Kako nam je rekao voditelj ekipe Ante Marević, trenira se tri puta tjedno na Neretvi . Ekipa je složna i motivirana. Nerijetko nakon napornog treninga organiziraju zajedničko druženje u ugodnoj atmosferi za koje netko od ekipe pripremi lagani obrok za oporavak o vlastitom trošku. Mala i složna ekipa naših lađara ističe da im je čast promovirati ime 4.gardijske brigade. S obzirom na godine, iako pojačani s mlađim snagama, rezultat im je u drugom planu ali na utrci „grizu“ kao da se bore za prvo mjesto.

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

Poginuli pripadnici 4. GBR

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore