Prisežem vama, poginuli vitezovi, i cijelom hrvatskom narodu, da ću s ponosom i dostojanstvom nastaviti vaš put. Kao pripadnik Četvrte gardijske brigade, hrabrošću, čašću i poštenjem čuvat ću ugled imena koje ste vi stvorili. Branit ću s jednakom ljubavlju našu domovinu Hrvatsku i graditi je onakvom kakvu ste sanjali.Tako mi Bog pomogao!  Više o zavjetu +

Održana biciklijada „Putovima IV. brigade – 25 godina Južno bojište“

Srp 03, 2017 Napisao 
Održana biciklijada „Putovima IV. brigade – 25 godina Južno bojište“

U spomen na 25. obljetnicu oslobođenja juga Domovine od Bistrine do Konavala u organizaciji Udruge veterana IV. gardijske brigade uključujući podružnicu Metković i BK Oluja Kaštela održana je dvodnevna biciklijada simboličnog naziva „Putovima IV. brigade – 25 godina Južno bojište“ od Splita do Dubrovnika. Zbog zahtjevnog logističkog dijela broj sudionika bio je ograničen na ukupno 50 biciklista. Polazak na 220 kilometara dugačak put bio je u subotu ujutro 1.srpnja ispred kapelice na Dračevcu. Ruta je dalje išla preko Žrnovnice, Omiša, Makarske gdje su imali ručak, Gradca do Ploča gdje su ih dočekali članovi Udruge veterana 4.gardijske brigade Dubrovačko –neretvanske županije iz Metkovića. Na ulazu u Male Bare kod Ploča zastali su kod spomenika pripadniku 4.gbr pok. Anti Vrdoljaku poginulom u ovoj akciji 14.rujna 1991.g. gdje su zapalili svijeću. U Pločama uz osvježenje i okrjepu dočekali su ih predstavnici Grada Ploča nakon čega su zapalili svijeću kod spomenika dr. Franji Tuđmanu te kod spomenika poginulim Hrvatskim braniteljima. Predvečer su biciklisti stigli u Metković, u kojemu ih je, uz članove Udruge veterana IV. gardijske brigade DNŽ, dočekao i gradonačelnik Dalibor Milan. Njihov je dolazak pred Spomenik poginulim metkovskim braniteljima u Domovinskome ratu svečano pozdravila Gradska glazba Metković, nakon čega su sudionici biciklijade pred spomenikom položili cvijeće u upalili svijeće. Druženje uz zajedničku večeru, koju su im osigurali članovi podružnice iz Metkovića nastavilo se pokraj Gradske sportske dvorane gdje su prenoćili.

Nakon prospavane noći u nedjelju ujutro nastavili su prema Dubrovniku pojačani s članovima Biciklističkog kluba Metković i članovima Udruge veterana IV.gardijske brigade DNŽ u pratnji. Nakon vožnje preko Mliništa, Kleka i Neuma kratki odmor bio je na Bistrini kod spomenika poginulim pripadnicima IV.gardijske brigade pok. Ivici Vuci i pok. Goranu Kliškiću gdje su zapalili svijeće. Slijedi zastanak u Dolima kod ugostitelja Bože Šare koji im je osigurao okrjepu. Nakon kraćeg odmora kolona nastavlja prema Trstenom gdje pristižu na obilježavanje 25. obljetnice od oslobođenja Golubovog kamena i 20.godina od podizanja spomenika poginulim imotskim junacima. Tu kod spomenika trideset šestorici poginulih Imoćana na širem području Južnog bojišta zapalili su svijeće. Oko 14 sati kolona biciklista stiže u Staru Mokošicu, kod spomen obilježja poginulim Omišanima. Dočekali su ih predstavnik Grada Dubrovnika Blaž Pezo, i pukovnik Ivan Mršić, dopredsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade i izaslanik ministra obrane, general bojnika Damira Krstičevića. Pukovnik Mršić, i sam sudionik ratnih događanja prije 25 godina na tom području, zahvalio se svim sudionicima biciklijade kojima je tom prilikom predao po primjerak monografije IV.gardijske brigade. Biciklisti su na tom mjestu zapalili svijeće za poginule hrvatske branitelje te se uputili na Srđ, posljednju točku ovog projekta ujedno i najteži dio jer je trebalo savladati uspon do najviše kote na 415 metara nadmorske visine. Po dolasku na Srđ blagoslovila ih je i kiša jakim pljuskom. Zaklon i odmor biciklisti su imali u Muzeju Domovinskog rata u tvrđavi Imperijal gdje su imali priliku razgledati postav muzeja. Na kraju u ugodnom raspoloženju nakon uspješno završenog projekta uz druženje i ručak koji im je osigurao Grad Dubrovnik slijedio je povratak autobusom prema Metkoviću odnosno Splitu.

Prisežem vama, poginuli vitezovi, i cijelom hrvatskom narodu, da ću s ponosom i dostojanstvom nastaviti vaš put. Kao pripadnik Četvrte gardijske brigade, hrabrošću, čašću i poštenjem čuvat ću ugled imena koje ste vi stvorili. Branit ću s jednakom ljubavlju našu domovinu Hrvatsku i graditi je onakvom kakvu ste sanjali.Tako mi Bog pomogao!  Više o zavjetu +

Najnovije

Kolumne

Posljednje zbogom
Mario Tomasović:
Mario Tomasović: Hoće li
Ne dižite ruku na sebe,
Branitelje se sustavno

Poginuli pripadnici

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica

Svakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.