vrh desno2

Lađarska ekipa veterana 4. gardijske brigade na 21, Maratonu lađa

Završio je 21. Maraton lađa, za ekipu veterana 4. gardijske brigade bio je to jubilarni 10. nastup. Tri dana ranije na brzinskim utrkama u Opuzenu za izbor startnih pozicija postigli su 13. vrijeme od 26., sa nekoliko ekipa razlika je bila u stotinkama.

Program u Metkoviću započeo je okupljanjem lađara na centralnom trgu uz Neretvu. Našim lađarima se pridružio ratnizapovjednik, a danas ministar Damir Krstičević i drugi prijatelji koji su ih došli bodriti. Došla je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kao visoki pokrovitelj ovog jedinstvenog natjecanja i vrši smotru postrojenih lađara. Slijedi razgibavanje u hladu i zadnje pripreme pred ulazak u lađu. Nakon zagrijavanja na Neretvi lađe se redaju u dva reda spremne za start. Veterani 4. GBR nalaze se u drugom redu bliže lijevoj obali. S veslima u zraku pozdravljaju himnu nakon čega plotun kuburaša označava znak za start i trenutak kada svi lađari iz petnih žila upru veslima jureći prema 22,5 km udaljenim Pločama. Veterani 4. GBR drže se bliže lijevoj obali pokušavajući pratiti ekipu ispred njih koja para Neretvu. Prelaskom u koridor uz desnu obalu nakon jednog kilometra polako se izdvajaju skupine, najjači favoriti su naprijed, slijedi još jedna grupa, a naši veterani u trećoj držeći poziciju oko 11. mjesta. Na jednom dijelu, zbijeni uz desnu obalu nalijeću na jedno osušeno stablo čije su se grane nadvile nad Neretvu i tu im puca jarbol sa zastavom zapevši o grane. Nakon 10 km stižu u sredini grupe lađa od 13.-17.pozicije na mjesto za izmjene. Kako su bili u sredini u dosta lošoj poziciji pristaju na samom kraju prostora za zamjene zabivši se pod kutem u obalu zbog čega nisu mogli sobro odraditi zamjene. Ulazi šest novih ljudi i dok su se uspjeli izvući, ostale ekipe im dobrano odmiču cca 300 metara. Ne predaju se i snažno nastavljaju dalje. Narednih nekoliko kilometara do ulaska u Crnu rijeku polako sustižu ekipe ispred njih, jednu i prestižu. U uskoj Crnoj rijeci prestižu još dvije lađe te se pred Pločama primiču dvjema ekipama koje se međusobno bore. U cilj u Pločama ulaze kao 14. s vremenom 2 sata 25 minuta i 46 sekundi.

Prije dodjele medalja i štitova dijele se plakete te naša dva veslača, stara veterana dobivaju plakete za izveslanih 20 Maratona lađa. Po završetku dodjele polaze u Metković na Jerkovac, na najveću lađarsku feštu u dolini Neretve gdje ih očekuje večera i zabava do jutra.

Sve u svemu, lađari veterana 4. gardijske brigade zadovoljni su postignutim, kad se uzme u obzir da niti jedan trening nisu odradili kompletni, neki i bez treninga. Ekipu su činili veterani i dio mlađih. Za mjesec dana za kraj očekuje ih sudjelovanje na lađarskim utrkama u Vinkovcima u okviru Vinkovačkih jeseni čime zaključuju ovogodišnje lađarske aktivnosti.

FOTOGALERIJA

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

projektza

Europska unijaSufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O PROJEKTU

lenta eu

Veteranska odora

upute o nosenje odore

Zatvori