Travanj 08, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

ZAŠTO SMO U ŠATORU ili ZAŠTO ONI MORAJU OTIĆI

Bez obzira što je Ministarstvo branitelja (ma kako mu se mijenjala imena) odavno prestalo biti "naše" ministarstvo, ako je ikada i bilo, vrijedi ponoviti da je to sigurno gnijezdo za razne političke "uhljebe" u ovom mandatu poništilo i zadnju pomisao da doista radi za dobrobit populacije apostrofirane u vlastitom imenu (i na „platnoj kesi“). Po uspješnosti PR manipuliranja i provedbi  medijske blokade nadmašili su Informbiro, stoga smatramo bitnim podsjetiti koji su temeljni razlozi braniteljskog prosvjeda:

1. Novi Zakon o pravima hrvatskih branitelja, za koji su na početku našeg prosvjeda „odgovorno“ tvrdili  da nije u izradi, a onda ga povukli iz procedure - trebao se zvati Zakon o sudionicima i stradalnicima ratnih zbivanja. U njemu je izrijekom stajalo da se dokazi i medicinska dokumentacija o stradavanju mogu dobaviti i iz drugih država, pojednostavljeno, „priznat ćemo status ratnih vojnih invalida i agresorima“. Napominjemo da nikome nikada ni na kraj uma nije palo napraviti njihov registar.
2. Prilikom izrade strateških dokumenata prema EU u Prijedlogu Partnerskog sporazuma Domovinski rat je nazvan građanskim, a branitelji su svrstani u marginalnu skupinu zajedno s Romima  i Srbima povratnicima. Samo Ministarstvo branitelja nije se potrudilo službeno  sudjelovati u izradi dokumenata.

3. Primjena novog Zakona o mirovinskom osiguranju i „razdvajanje i usklađivanje mirovina“ , po prvi put u povijesti ratova,  veterani će se penalizirati na račun radnog staža tj. u budućnosti će biti kažnjeni jer nemaju godine radnog staža. Mirovine im se usklađuju s koeficijentom 0,40 i 0,45 za razliku od partizana s koeficijentom 0,85 i njihove "djece" tj.  nasljednika s koeficijentom 0,75. Da ne bude zabune, njihove su mirovine nasljedne za razliku od braniteljskih. Da apsurd bude veći ističu da su se vodili načelom pravednosti. Valjda baš zato, prilikom razdvajanja nisu poštovali Zakon o obrani RH koji definira sve vezano uz efektivni radni staž za vrijeme trajanja Domovinskog rata i ne priznaju propisanih 12/24 već  proizvoljno mijenjaju u 12/18 s izlikom da MORH nije uplaćivao dvostruki iznos. Da ne spominjemo posebni dio (takozvani varijabilni dio) koji će „pratiti sudbinu“ državnog proračuna.

4. Smanjenje socijalnih prava branitelja je realnost. Provodi se kontinuirano uz manipulacije i diskreditacije branitelja da bi kulminiralo 2014. Nebrojeno puta javnost je obmanuta masnim naslovima: „Branitelji neće biti zakinuti ni za jednu kunu“ i licemjernim izjavama: „branitelji nisu osjetili krizu“. Stvarnost ih demantira. Oni branitelji, a nije ih malo, koji su se po završetku rata vratili na svoje radno mjesto, koje je u općem slabljenju gospodarstva ili nestalo ili su proglašeni tehnološkim viškom - primali su opskrbninu u visini od 1100 kuna. To im je ova vlast ukinula i prebacila ih pod (ne, ne čitate rubriku Vjerovali ili ne) ingerenciju  Ministarstva socijalne politike i mladih gdje su postali "socijalni slučajevi", a da bi mogli primati zajamčenu minimalnu naknadu od 800 kuna ne smiju imati imovinu.

Eto, i zato su najteži invalidi još uvijek u Savskoj. Doista, kako je rekao Naš Ministar: „Dostojanstvo branitelja, dignitet, ne može se zaštititi zakonom. Dostojanstvo se stječe ponašanjem, vladanjem na ulici i društvu“. Pitamo se, zašto se to ne odnosi i na njega.

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

projektza

Europska unijaSufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O PROJEKTU

lenta eu

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore