Travanj 01, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

ZABRINJAVAJUĆI REZULTATI ISTRAŽIVANJA - Gotovo polovica branitelja ima simptome PTSP-a

Prosinac 04, 2014

Hrvatski branitelji iznimno su požrtvovna populacija, suosjećajna i solidarna, vezana uz suborce i domovinu, spremna ponovno je braniti bude li trebalo, svim traumama unatoč, a trauma je više no što se mislilo: gotovo svaki drugi branitelj ima izražene simptome PTSP-a.

Rezultati su to opsežnog istraživanja koje je protekle dvije godine proveo Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi u suradnji s Hrvatskim studijima, Institutom “Ivo Pilar” i Udrugom specijalne policije uz potporu Ministarstva branitelja.

Vrijednosti iz rata

– U javnosti je zastupljena slika branitelja kao neobrazovane skupine sklone impulzivnom reagiranju. Međutim, branitelji su sve osim toga, a ovo istraživanje bilo je prilika da uz pomoć znanstvenih činjenica promijenimo pogrešnu sliku i pokažemo široj javnosti da vojna kultura nalaže čast, odanost, vjernost i posvećenost suborcima i narodu: vrijednosti koje su branitelji stekli sudjelovanjem u Domovinskom ratu, ali ih do danas nisu izgubili – kaže Ilija Vučemilović Šimunović, umirovljeni bojnik iz Tigrova, inicijator istraživanja koje je provedeno u Zagrebu, Bjelovaru, Varaždinu, Splitu, Gospiću Zadru, Vinkovcima i Karlovcu.

U provedbu projekta uključilo se 30 braniteljskih udruga, a u istraživanju je sudjelovalo više od 500 hrvatskih branitelja te 35 stručnih suradnika. – Najzanimljivije rezultate dobili smo ispitujući povezanost izloženosti borbi i izraženosti simptoma PTSP-a s emocionalnom kompetencijom i načinom suočavanja sa stresom: 44 posto ispitanih branitelja u vrijeme testiranja imalo je izražene simptome PTSP-a. Često imaju ponavljajuća, uznemirujuća sjećanja, misli ili slike stresnog ratnog iskustva pa i fiziološke reakcije na ta sjećanja, osjećaju se udaljeno i otuđeno, imaju poteškoća sa spavanjem i koncentracijom. Posljedice PTSP-a velikom su dijelu branitelja uzrokovale probleme u emocionalnoj kompetenciji. Pokazalo se kako ispitanici imaju poteškoća s prepoznavanjem emocija kod sebe i drugih ljudi, što može dovesti do neadekvatnih socijalnih odnosa u društvu, a to posljedično može značiti niži stupanj zadovoljstva branitelja vlastitim društvenim životom – kaže dr. Martina Knežević, psihologinja s Hrvatskih studija, dodajući da emocionalna iskustva koja se ne mogu adekvatno regulirati mogu imati za posljedicu veći broj pokušaja suicida.

Ogorčeni i nezadovoljni

Dio istraživanja pokazalo je da su branitelji zadovoljni odnosima s bližnjima, a ponajmanje vlastima i upravom.

– Branitelji su dali veliku osobnu žrtvu za stvaranje Hrvatske, stoga je moguće da očekuju i veći angažman vlasti u vođenju i upravljanju državom. Međutim, učestale korupcijske afere i troma administracija kod braniteljske populacije uzrokuju ljutnju, ogorčenost i nezadovoljstvo. Informacije koje smo dobili temelj su za pružanje pravovaljane psihosocijalne podrške u smjeru podizanja kvalitete življenja branitelja, a time i njihovo ravnopravno uključivanje u sve civilne segmente društva – kazala je voditeljica projekta Sandra Šućurović, magistra psihologije i nekadašnja pripadnica Tigrova.

 

Istraživanje
30 braniteljskih udruga uključilo se u provedbu istraživanja čiji će rezultati biti objavljeni kao znanstveni rad, a uskoro i kao knjiga

500 hrvatskih branitelja sudjelovalo je u istraživanju, kažu da svoja iskustva iz Domovinskog rata žele prenijeti na mlađe generacije

2 godine trajalo je istraživanje koje je proveo ZUVHGP u suradnji s Hrvatskim studijima, Institutom Ive Pilara i Udrugom specijalne policije

WWW.VEČERNJI.HR

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

projektza

Europska unijaSufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O PROJEKTU

lenta eu

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore