Ožujak 30, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Veterani 4. gbr na obilježavanju Dana logoraša Splitsko-dalmatinske županije

Polaganjem vijenaca kod braniteljskog spomen-križa na gradskom groblju Lovrinac i misom u crkvi Svetog Dominika u Splitu je u subotu obilježen Dan logoraša Splitsko-dalmatinske županije (SDŽ) u znak sjećanja na žrtve i patnje hrvatskih logoraša u srpskim koncentracijskim logorima tijekom Domovinskog rata.

Predsjednik županijske, splitsko-dalmatinske podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Ivan Turudić je, obraćajući se nazočnima, naglasio kako se se uvijek treba prisjetiti onih logoraša koji su mučki likvidirani u srpskim koncentracijskim logorima, ali i onih koji su nakon izlaska iz tih logora umrli od posljedica mučenja u njima.

„Mi bivši logoraši današnji dan slavimo kao svoj drugi rođendan pošto smo razmjenom po drugi put rođeni“, rekao je Turudić prisjećajući s tada doživljenog osjećaja slobode, koji je za njih značio novi život.

Istaknuo je da su hrvatski  logoraši tijekom zatočeništva sanjali najljepše snove o svojoj i slobodi Domovine.

„Mi bivši zatočenici koncentracijskih logora lišeni smo slobode na najokrutniji način, te samim tim činom kod nas su usađene sve težnje da nikad više Hrvatice i Hrvati, te ostali žitelji naše Domovine ne budu uskraćeni u slobodnom djelovanju, mišljenju, radu, željama koje nam sloboda pruža“, istaknuo je Turudić kod Spomen-križa na Lovrincu.

Župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja, koji je u ime županijskog izaslanstva položio vijenac kod Spomen-križa, novinarima je izjavio kako su hrvatski logoraši podnijeli najveću žrtvu i patnju za slobodu Domovine tijekom Domovinskog rata, te stoga zaslužuju posebnu pažnju.

Prema podacima Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora kroz 70 srpskih koncentracijskih logora u Hrvatskoj, Srbiji i BiH prošlo je oko 30.000 logoraša, zarobljenih hrvatskih branitelja, vojnika, policajaca i civila.

U tim logorima ubijeno je 350 logoraša, a na putu prema logorima, bez suda i presude, prema dosadašnjim spoznajama, mučki je ubijeno 2.400 zarobljenika, navodi Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora.

Na obilježavanju su sudjelovali i članovi Udruge veterana 4. gardijske brigade.

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

projektza

Europska unijaSufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O PROJEKTU

lenta eu

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore