Travanj 08, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Priopćenje koordinacije udruga ratnih postrojbi Splitsko – Dalmatinske županije i Udruge HVIDR-a Split.

Svi medijima i vijećnicima Gradskog vijeća Grada Splita

Priopćenje koordinacije udruga ratnih postrojbi Splitsko – Dalmatinske županije (4. gbr, Spec. pol. “BATT“, 114. br, 141. br, 158. br, 6. dp, 72. bVP, 9. b. HOS-a), i Udruge HVIDR-a Split.

Na redovitom mjesečnoj koordinaciji Udruga ratnih postrojbi SD županije, između ostaloga raspravljano je i o prijedlogu za imenovanje jedne ulice po „Prvom splitskom partizanskom odredu“ i to u žurnoj proceduri, koja će se naći na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća koja je zakazana za dan 25. kolovoza 2014.

Točka o imenovanju ulice na Koordinaciji je uvrštena zbog mnogobrojnih upita i nezadovoljstva našeg članstva kao i braniteljake populacije sa šireg područja grada Splita, glede namjera i ozračja koje je stvoreno oko načina uvršavanja u proceduru prijedloga imenovanja gore navedene ulice .

Izražavamo svoje veliko nezadovoljstvo zbog načina kojim se forsira i siluje procedura donošenja jedne ovakve odluke bez adekvatne javne rasprave i stručnog valoriziranja povijesne faktografije u odnosu na ime, ulogu i povijesni značaj Prvog splitskog odreda.

Naime, opće poznato da je naziv Prvog splitskog odreda bio u službenoj uporabi i za vrijeme bivšeg režima, kojemu zasigurno nije smetao atribut partizanski, međutim zbog istine i povjesnih činjenica od navedenog atributa, odnosno naziva koji se sada predlaže - se odustalo.

Začuđuje lakoća kojom predlagatelj inzistira na navedenom nazivu iako su mu poznate činjenice i onodobni prijepori vezani za ime Prvog splitskog odreda, odnosno „Prvog splitskog partizanskog odreda“.

Koordinacija ratnih postrojbi SD županije je u proteklom razdoblju bila konstruktivnim čimbenikom u organizaciji različitih javnih manifestacija koje su održane u organizaciji i suradnji grada Splita i županije Splitsko Dalmatinske, uvijek u cilju građenja zajedništva na poštenim hrvatskim i domoljubnim osnovama. Kako su ovdje u pitanju političko – politikanski i ostali partikularni interesi suprotni interesima građana grada Splita, ova Koordinacija javno poziva predlagatelja i sve gradske vijećnike, i apelira da se navedeni prijedlog o imenovanju ulice „Prvi splitski partizanski odred“ povuče s dnevnog reda i omogući zainteresiranoj i stručnoj javnosti donošenje svog mišljenja o ovoj temi.

Isto tako, mišljenja smo da se poticanjem i forsiranjem ovakvih tema svjesno i ciljano obezvrijeđuje Domovinski rat i sve njegove vrijednosti. Kako bi se ove nepotrebne i štetne povjesne rasprave zaustavile smatramo kako je najprioritetnije i najbitnije adekvatno valorizirati Domovinski rat, sve njegove sudionike i ratne postrojbe.

trg totalitarnogrezimaU tom smislu, umjesto opasnog stvaranja i podržavanja podjela u hrvatskom narodu, zauzimamo se za jedinstvo našeg naroda, kako se to očitovalo u Domovinskom ratu, gdje su se rame uz rame borili sinovi ustaša, domobrana i partizana. Stoga predlažemo, a u cilju zatvaranja ovih traumatičnih tema da se jedan trg u gradu Splitu nazove „Trg žrtava totalitarnih režima“, a što je i u skladu s eurposkom civilizacijskom stečevinom. 

U Splitu, 21. kolovoza 2014. godine

Kordinacija udruga ratnih postrojbi
Spltisko-dalmatinske županije i Udruga Hvidra Split

 

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

projektza

Europska unijaSufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O PROJEKTU

lenta eu

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore