Travanj 08, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Pismo potpore novinarki Nadi Prkačin

Prosinac 05, 2013

 ZBOR UDRUGA VETERANA

HRVATSKIH GARDIJSKIH POSTROJBI

Assembly of associations of croatian war veterans guard units.

Fra Filipa Grabovca 1,, 10 000 Zagreb 

  

Poštovani gos. Ravnatelju HRT-a

Zabrinjavajuće je da se Hrvatska radiotelevizija kao državni i javni medij posljednjih nekoliko mjeseci stavila isključivo na stranu vladajuće garniture, ne poštujući osnovna načela novinarstva, štoviše s tendencijom širenja govora mržnje, te cenzuriranjem i neobjektivnim izvješćivanjem. Ta ista institucija koju plaćaju svi građani, služi samoj jednoj manjoj skupini glede čega upućujemo oštar prosvjed. Bez obzira što se novinaru i uredniku ili njihovu nalogodavcu svidjelo ili ne svidjelo nečije djelovanje ili promišljanje, kao državni medij koji financiraju svi građani, htjeli to ili ne, Hrvatska radiotelevizija dužna je objektivno izvještavati, bez pristranosti, bez vrijeđanja, bez cenzure. Svoju pristranost pokazali su u više navrata, a u posljednje vrijeme i ne skrivaju širenja govora mržnje i to od novinara urednika, na primjer kod praćenja događanja oko Vukovara, zatim praćenje prikupljanja potpisa do raspisivanja referenduma građanske inicijative „U ime obitelji“. Zar jedan novinar i urednik Dnevnika bez sankcija može reći: „Homofobna odredba kojom se brak definira kao isključivo žene i muškarca“. To su riječi upućene na početku Dnevnika Hrvatske radiotelevizije 26. svibnja 2013. u 19.30 sati, a vezane za prilog o akciji prikupljanja potpisa za referendum koji je pokrenula građanska inicijativa „U ime obitelji“. Dnevnik su uredili Zoran Šprajc i Maja Sever, a vodio ga je Zoran Šprajc. Sama riječ „homofobna“ zaslužuje u svakoj demokratskoj državi pozornost državnog odvjetništva, očito izuzev u „pravnoj državi“ Republici Hrvatskoj. Niz novinarskih kvalifikacije na konstruiranim pričama u dnevnopolitičke ili slične svrhe još su svježe u sjećanjima hrvatskih građana iz vremena Domovinskog rata. Svima je jasno da konstruiranje novinarske priče, kao što je s početka tog Dnevnika, odvelo za Miloševićeva režima brojne nevine Srbe i srbijanske građane u smrt, u agresiji na Hrvatsku. Tada su ih sablažnjavale Tuđmanove odluke, a danas ih sablažnjava odluka hrvatskih branitelja koji su stvorili državu i većine građana koji izražavaju svoje demokratsko pravo.

 

Isto tako nezamislivo je da se na Hrvatskoj radioteleviziji provodi cenzura, obmanjuje javnost i šikanira novinare koji nisu ideološko politički prikladni. Kao što su već brojne braniteljske udruge iz cijele Hrvatske upozorile na pritiske kojima je na Hrvatskoj radioteleviziji izložena novinarka Nada Prkačin, i naše udruge osuđuju taj nedemokratski čin koji je donijelo vodstvo HRT-a. Zgražajuća je činjenica da se novinarki Hrvatske televizije, bivšoj ratnoj izvjestiteljici Nadi Prkačin, službeno zabranjuje korištenje televizijske arhive bez nadzora urednika i provjere.

 

Omalovažavanje branitelja, neobjektivno izvještavanje, cenzuriranje, vrijeđanje većine građana, samovoljno kršenje ugovora, ukidanje pojedinih emisija  oštro osuđujemo i ukoliko ono ne prestane, iskoristi ćemo svoje demokratsko pravo i kroz organizirano udruživanje pozvati građane na neposluh i ne plaćanje pristojbe, pa i do toga da se HRT-u oduzme zvanje državne institucije.

 

Srdačan pozdrav

 

                                                                                       Predsjednik ZUV HGP

                                                                                    Ilija Vučemilović Šimunović

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

projektza

Europska unijaSufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O PROJEKTU

lenta eu

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore