Travanj 01, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Otkriven spomenik generalu Janku Bobetku

Spomenik stožernom generalu Hrvatske vojske Janku Bobetku ispred Doma kulture na Grudi otkrio je njegov najstariji sin Milan. Bista je djelo kipara Zlatka Čulara iz Zagreba, inače autora spomenika Konavoska mati u Čilipima i spomenika doktoru Franju Tuđmanu postavljenog u Cavtatu. Inače, uz Dan Županije, generalu Bobetku posthumno je dodijeljena nagrada za životno djelo.

- Ova bista je trajni podsjetnik da ono što se dogodilo tijekom Domovinskog rata ne smijemo nikad zaboraviti.- kazao je u prigodi načelnik Općine Konavle luka Korda.

S njim se složio i umirovljeni general Damir Krtsičević, naglasivši kako general janko Bobetko nije samo zaslužan za oslobađanje južnog bojišta već je upravo on postavio liniju zapovjedništva i stegu među brigadama koje su obranile južno bojište.
- Ova bista je podsjetnik na 1991. i 1992. godinu kada smo se odazvali zovu domovine i goloruki se othrvali neprijatelju koji nam je htio oduzeti slobodu i jezik. - istaknuo je Krsitčević.

Nakon otkrivanja biste generalu Janku Bobetku nazočnima se obratio i zapovjednik obrane Grada Dubrovnika general Nojko Marinović. On je kazao kako netom otkrivena bista nije samo spomenik generalu Bobetku već i svim braniteljim akoji su položili živote u obrani dubrovačkog područja.

- Povjesničari pišu povijest po diktatu pobjednika, a neki sinovi Hrvatskog roda povijest su pisali svojim djelima.- istaknuo je general Marinović, naglasivši kako je Janko Bobetko bio iznimno vezan za Dubrovnik i Konavle jer je na tom području radio 60-tih godina.

Izvor: OPĆINA KONAVLE

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

projektza

Europska unijaSufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O PROJEKTU

lenta eu

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore