Travanj 08, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

OSVRT NA STATUS HRVATSKIH BRANITELJA I STRADALNIKA DOMOVINSKOG RATA U DOKUMENTIMA ZA PROVEDBU KOHEZIJSKE POLITIKE EUROPSKE UNIJE

U kontekstu Kohezijske politike Europske unije, Republika Hrvatska sudjeluje u dvije sedmogodišnje financijske perspektive: za polugodišnje sudjelovanje (od 1. srpnja do 31. prosinca 2013.) u financijskoj perspektivi 2007. - 2013., te za sudjelovanje u cijelosti u financijskoj perspektivi 2014. - 2020. Slijede rezultati zajedničke analize odgovarajućih nacionalnih strategija koje se bave Hrvatskim ratnim vojnim invalidima, hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata. Do rezultata su došli zajedničkom analizom hrvatski branitelji i Mreža za suzbijanje siromaštva Bilo naroda.

OSVRT NA POLUGODIŠNJE SUDJELOVANJE (OD 1. SRPNJA DO 31. PROSINCA 2013.) U FINANCIJSKOJ PERSPEKTIVI 2007. – 2013.

Je li Ministarstvo branitelja zastupalo interese braniteljske i stradalničke populacije proistekle iz Domovinskog rata u izradi programskih dokumenata potrebnih za provedbu polugodišnje financijske perspektive 2007. – 2013.?

 • U službenom dokumentu "Operativni program Razvoj ljudskih potencijala 2007. – 2013." za Europski socijalni fond (rujan 2013.) na popisu nadležnih institucija Republike Hrvatske koje su sudjelovale u izradi dokumenta nema Ministarstva branitelja. Dakle, ako ministarstvo nije sudjelovalo u izradi dokumenta, onda je očito da Ministarstvo branitelja nije zastupalo interese svojih naslovnika.

Izvor:  KLIKNI (pogledati str. 133)

 • Ovo je posebno neprihvatljivo kada se uzme u obzir činjenica da Ministarstvo branitelja zastupa interese 500 000 hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata. Europski socijalni fond je, laički rečeno, "ulaganje u ljude", odnosno u stvarne fizičke osobe.

Znači li to da Ministarstvo branitelja smatra kako 500 000 hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata nisu stvarne fizičke osobe vrijedne jednakog poštovanja i dostojanstvenog postupanja?
Očito, Ministarstvo branitelja nije zastupalo interese svojih naslovnika.

 • Nadalje, kada su objavljeni pozivi za dostavu prijedloga projekta u okviru i na temelju ranije spomenutog Operativnog programa u njima kao ciljane skupine uopće nisu spomenuti pripadnici braniteljske i stradalničke populacije proistekle iz Domovinskog rata. 

Očito, Ministarstvo branitelja nije zastupalo interese svojih naslovnika.
Izvor: KLIKNI (lipanj 2014.)

 • Ironično je ponašanje gospodina Predraga Matića, koji s ministricom vanjskih poslova gospođom Vesnom Pusić odlazi na konferencije o prevenciji seksualnog nasilja u London i Sarajevo. Ondje naši ministri s Angelinom Jolie zagovaraju prava žena žrtava ratnih zločina, a ne zagovaraju prava žena žrtava ratnih zločina velikosrpske agresije i okupacije u Republici Hrvatskoj. Naime, u gore spomenutom Operativnom programu i Pozivu na dostavu projektnih prijedloga, kao ciljana skupina spominju se žrtve obiteljskog nasilja, što je svake hvale vrijedno. Ali, na žalost, ne spominju se i žrtve (žene) ratnog nasilja i ratnog zločina velikosrpske agresije i okupacije.

 2. OSVRT NA IZRADU I DONOŠENJE DOKUMENATA ZA PROVEDBU KOHEZIJSKE POLITIKE EUROPSKE UNIJE U FINANCIJSKOJ PERSPEKTIVI 2014. – 2020.

Je li Ministarstvo branitelja bilo u prilici aktivno zastupati interese braniteljske i stradalničke populacije proistekle iz Domovinskog rata u izradi nacionalnih strateških dokumenata, odnosno u izradi Strategije za borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti 2014. – 2020., potrebne za provedbu Kohezijske politike Europske unije u financijskoj perspektivi 2014. – 2020.?

 • Prema Odluci Vlade RH od 21. ožujka 2013. Ministarstvo branitelja nije uključeno u radnu skupinu za izradu i provedbu Strategije za borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti. 

Izvor: http://www.uzuvrh.hr/userfiles/file/Odluka-RS.pdf
Očito, Ministarstvo branitelja nije zastupalo interese svojih naslovnika.

Jesu li hrvatski branitelji i stradalnici Domovinskog rata jedna od skupina hrvatskih građana koju se spominje u Strategiji za borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti 2014. – 2020.?

• U Strategiji se hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata spominje pod imenom SUDIONICI i stradalnici ratnih zbivanja. Tko ih je, zašto i s kojim ciljem preimenovao? Gospodin Predrag Matić se nije potrudio ovo pojasniti. Jedno je sigurno: pojam „SUDIONIK ratnog zbivanja“ može uključivati, i uključuje, i srpske okupatore i agresore na Republiku Hrvatsku. Dakle, ovom promjenom terminologije hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata se stavlja u isti položaj s velikosrpskim okupatorima i agresorima. S obzirom na to da Domovinski rat obuhvaća, kako procese obrane i oslobađanja Republike Hrvatske, tako i procese velikosrpske agresije i okupacije Republike Hrvatske lako se da zaključiti da zamjena pojma "hrvatski branitelj i stradalnik Domovinskog rata" s pojmom "SUDIONIK i stradalnik ratnih zbivanja" ili čak s pojmom "SUDIONIK i stradalnik Domovinskog rata" nepogrješivo vodi ka izjednačavanju hrvatskog branitelja sa srpskim agresorom, odnosno okupatorom. Očito, hrvatski branitelji i stradalnici Domovinskog rata jesu jedna od skupina koja se spominje u Strategiji, ali su izjednačeni s agresorom (vidi Strategiju, str.14, 31, 32, 33 i dr.). 

Dakle, Ministarstvo branitelja i u ovoj stvari nije zastupalo interese svojih naslovnika.

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

projektza

Europska unijaSufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O PROJEKTU

lenta eu

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore