Travanj 01, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Opća i veteranska bolnica "Hrvatski ponos" Knin.

Opis nastanka bolnice

Zgrada bolnice sagrađena je 1986. godine.
Tijekom akcije „OLUJA“, pa sve do ljeta 1996. bila je ratna bolnica.
Od 1996. g. bolnica postupno upošljava djelatnike do potpunog osamostaljenja 1998. godine. Od akcije „OLUJA“ do 1998. g., bolnica nije raspolagala dovoljnim brojem zdravstvenih djelatnika, pa su zdravstveni djelatnici dolazili iz gotovo cijele Hrvatske (Zagreb, Split, Zadar, Šibenik...) i ostajali po mjesec dana čime je bilo omogućeno normalno funkcioniranje bolnice.
Od 1998. godine pa sve do ljeta 2004., bolnica djeluje samostalno, a u ljeto 2004., skupa sa O.B. Šibenik tvori jedinstvenu ustanovu na 2 lokaliteta.
Od 01. 08. 2008. godine bolnica ponovno djeluje samostalno pod nazivom Opća bolnica „Hrvatski ponos“ Knin.

Dana 06. veljače 2015. godine Sanacijsko vijeće na 42. sjednici donijelo je Statutarnu odluku o izmjenama Statuta Opće bolnice "Hrvatski ponos" Knin u kojemu se mijenja naziv bolnice iz Opće bolnice "Hrvatski ponos" Knin u Opću i veteransku bolnicu "Hrvatski ponos" Knin. Statutarna odluka o izmjenama Statuta i Pročišćeni tekst Statuta Opće bolnice "Hrvatski ponos" Knin dostavljeni su Ministarstvu zdravlja na davanje suglasnosti. Nakon dobivanja suglasnosti od Ministarstva zdravlja OPĆA I VETERANSKA BOLNICA "HRVATSKI PONOS" KNIN upisana je u Trgovački sud u Šibeniku koji je stupio na snagu 09. ožujka 2015. godine.
Ministarstvo zdravlja odobrilo je izvanredni iznos sredstava kroz sredstva za decentralizirane funkcije za zdravstvene ustanove u visini od 1.000.000,00 kuna za nabavku medicinske opreme u svrhu liječenja hrvatskih veterana i branitelja. Iz navedenih sredstava planira se nabavka radiološkog uređaja vrijednosti 750.000,00 kuna, EEG uređaja, opreme za fizikalnu terapiju i opreme za očnu ambulantu. Uz polikliničko dijagnostičke usluge osigurano je deset bolesničkih postelja u slučaju potrebe za provođenjem stacionarnog dijela fizikalne terapije kao i potrebe za hospitalnom obradom i liječenjem veterana i branitelja.
Imenovane su sestre za koordinaciju sa veteranskim i braniteljskim udrugama: Milena Kosor, bacc. medicinska sestra i Nediljka Milačić, dipl.med.sestra, glavna sestra bolnice inače braniteljica. Kontakt podatci imenovanih sestara nalaze se na web stranici bolnice.

Smještajni kapaciteti bolnice

Budući da Bolnica posjeduje slobodne smještajne kapacitete u okviru sadašnjeg rada bez većih materijalnih ulaganja kroz Odjel za ratne veterane, u skladu sa Pravilnikom o postupku ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu i zdravstveno osiguranje pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske i potreba ratnih veterana južne regije.
Pružila bi se kvalitetnija, brža i dostupnija zdravstvena zaštita ciljanoj populaciji južne regije koja je trenutno dislocirana u odnosu na Opću bolnicu Zabok.

Bolnica Knin smještena je izvan grada sa velikim okolišem, na kojemu se nalazi veliko parkiralište (oko 120 parkirnih mjesta), zatim heliodrom koji je od samog ulaza udaljen 50-ak metara i osposobljen za prihvat transportnih helikoptera.

Bolnica je sagrađena funkcionalno i modernistički po blok sistemu, stacionarni dio je na 7 etaža povezanih vertikalom sa 4 dizala (2 teretna i 2 osobna).

Smještajni kapaciteti su joj cca 310 kreveta. U uporabi su 172 postelje.

U bolnici funkcioniraju odjeli: kirurgija, interni, pedijatrija, rodilište i ginekologija, JIL (jedinica intenzivnog liječenja) i produženo liječenje s palijativnom skrbi. Bolnica kroz poliklinički dio pruža zdravstvenu zaštitu iz internističke, kirurške, neurološke, psihijatrijske, ginekološke, radiološke i fizikalne djelatnosti.

Svi bolnički odjeli su građeni tako da na maksimalno 6 bolesnika ima kompletan sanitarni čvor, bolesničke sobe su s najviše 3 kreveta.

Otvaranjem veteranske bolnice u Kninu uz dosadašnji rad bolnica će dobiti jednu novu dimenziju u svome dosadašnjem radu koji će se usmjeriti prema ciljanoj populaciji veterana i branitelja kojima do sada u preopterećenom zdravstvenom sustavu nisu bile prepoznate njihove potrebe u cilju boljeg i svrsishodnijeg rješavanja zdravstvene problematike. Putem imenovanih koordinatora od strane bolnice te veteranskih i braniteljskih udruga ostvariti će se brža dijagnostičko terapijska potreba prema mogućnostima naše ustanove kao i daljnji tijek planiranja dijagnostičke terapijske potrebe eventualno sa drugim ustanovama prema ciljanim zahtjevima veterana i branitelja. U konačnici uz dobru suradnju i organizaciju postići će se obostrano zadovoljstvo.


SANACIJSKA UPRAVITELJICA

Antonela Karačić, dr.med.

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

projektza

Europska unijaSufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O PROJEKTU

lenta eu

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore