Travanj 01, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Biciklima po Hrvatskoj odaju počast stradalima u Domovinskom ratu

Umirovljeni invalidi Domovinskog rata iz Rijeke i veterani IX. gardijske brigade, biciklisti Boris Vukelić i Željko Berić biciklima po Hrvatskoj obilaze mjesta stradanja i spomen obilježja palim braniteljima i svim civilima koji su stradali u Domovinskom ratu. Odluku nisu donijeli preko noći, kao što im ni namjera nije bila napraviti nešto što se nitko drugi nije sjetio. O hvalevrijednom pothvatu, dojmovima s putovanja ali i o budućem projektu, za PortalOko govori Boris Vukelić koji je umirovljen nakon ranjavanja 5. kolovoza 1995. u akciji Oluja.

Dvojac je krenuo iz Rijeke 3. svibnja, obišao Zagreb, Bjelovar, Osijek, Vukovar, Plitvice, Dalmatinsku zagoru i brojna druga mjesta te prije dva dana stigao u Dubrovnik. Ugostio ih je fra Drago Ljevar, župni vikar u Župi Velike Gospe u Rožatu.

Kako ste došli na ovu zaista hvalevrijednu ideju, odluka nije bila nagla?

Mom kolegi Željku Beriću nakon višegodišnjeg bolničkog i ambulantnog liječenja doktori su preporučili bavljenje sportom kao što je biciklizam ili plivanje. On je to prihvatio i 'pronašao' se u tome te mi je s oduševljenjem preporučio. Prihvatio sam i tako se već rekreativno vozimo već više od godine dana. Lani smo, čisto iz probe šest dana vozili turu Rijeka – Senj – Otočac – Gospić – Udbina - Gračac – Knin - Čavoglave i tijekom tog puta rodila se ideja da biciklima obiđemo cijelu Hrvatsku, od Primorja, Slavonije pa sve do Prevlake. I tako nas je to jednostavno počelo ispunjavati, neka zadovoljština se javila u svemu tome.

Cilj je obići cijelu Hrvatsku.

Tako je, tamo gdje je ona ranjavana najviše, zato što su i danas te rane otvorene. Rutu puta planirali smo kako bi što više takvih mjesta obišli, pomolili se i zapalili svijeću, što je i primarna namjera ovog putovanja. Prvi plan nam je bio doći do Vukovara gdje smo i bili puna dva dana što je uistinu malo, ali stjecajem okolnosti u ta dva dana smo prošli dobar dio Vukovara i okolice. U Dubrovnik smo stigli preksinoć. Ova dva dana se odmaramo. Nadamo se kako će se vrijeme popraviti, no bez obzira sutra svakako krećemo dalje prema Splitu, Šibeniku, Zadru, Tulovim gredama, Gospiću i na kraju do Rijeke koja je i bila početno odredište.

Ne treba ni sumnjati u pozitivne reakcije.

Da, stvarno smo dobili podršku od naših boraca, prijatelja i svih dobrih ljudi. Puno njih je počelo plakati kad je čulo za ovaj pothvat. Iskreno, uopće nismo bili svjesni što radimo kad smo krenuli. Htjeli smo to inkognito napraviti. Čak je postojala mala sumnja, neka vrsta straha - što ako ne izdržimo, ali evo, tu smo gdje jesmo i povratka nema.

U Vukovaru i Dubrovniku odmor.

Odmorili smo se dva dana u komadu u Vukovaru i evo sad ovdje u Dubrovniku i to je inače sve od odmora. Izračunali smo da nam je do sada prosjek dnevno 82 kilometra. S obzirom na godine iznenadili smo sami sebe. Nisu bile neke sumnje, a možda i jesu, no bile su skrivene. Nije bilo nećemo uspjeti nego - kako ćemo mi to izvesti?

Planirate uskoro neki novi projekt?

Naravno. Evo prvi put izlazim s tim u javnost. Dojmio me se Vukovar i onda se razvila ideja da si damo godinu dana vremena i prikupimo materijalna i financijska sredstva za neke od domova. Još ne znamo točno, moramo odlučiti bi li to bio Dom za djecu s poteškoćama u razvoju za Vukovar i vukovarsko područje ili nešto drugo. Svakako ćemo sva prikupljena sredstva u nekih šest, sedam dana odvesti biciklima i simbolično predati.Još ne znamo koliko će biti prikupljeno sredstava, ali bitno je da se pokrene ovakvo nešto.

Zahvaljujući društvenoj mreži facebook dosta ljudi je čulo za vas.

Dva mjeseca prije samog starta aktivirali smo facebook stranicu 'Bero i Vuk, biciklom po Hrvatskoj' za koju je znao samo interni krug prijatelja, no kako su u nazivu stranice spomenuta bicikla počeli su nam se javljati brojni biciklisti dajući nam podršku i nudeći pomoć.
Slika u članku

Ovdje ste već dva dana na zasluženom odmoru, dojmovi?

Moj kolega je bio pet i pol mjeseci iza Oluje na dubrovačkom području gdje je još uvijek bilo gusto. Kako sam ranjen u Oluji, ostao sam na bolovanju, a zatim sam umirovljen. Nisam imao tu priliku, da ne kažem sreću biti u Dubrovniku, stoga je ovo moj prvi posjet. Vrijeme mi nije pokvarilo ugođaj. Jučer smo s fra Dragom Ljevarom bili na Srđu gdje smo se kod križa pomolili za pokojne branitelje i fascinirao sam se pogledom. Dubrovnik jest prekrasan, ali pogled sa Srđa me oduševio.
Evo jedna mala zanimljivost. Kolega Željko Berić jutros je tražio cvjećaru po Gradu i 'naletio' je na dečke iz HVIDRE koji su baš preporučili vaš portal. Kako je svijet malen!

Unatoč lošem vremenu sutra krećete dalje

Tijekom sutrašnjeg dana krećemo.Nema smisla čekati pet dana da prestane kiša. Do sada najgora i najteža dionica je bila kad smo išli do Plitvica - 97 kilometara po kiši. No izgurali smo bez odustajanja, tako i sada idemo dalje.

Nakon otprilike mjesec dana i 2500 kilometara Boris Vukelić i Željko Berić namjeravaju se vratiti kući u Rijeku. Želimo im sretan put i povoljne vremenske uvjete.

PLAN PUTA

Dražice – Brod Moravice 61 km

Brod Moravice – Karlovac 58 km

Karlovac – Zagreb 58 km

Zagreb – Bjelovar 77 km

Bjelovar – Virovitica 52 km

Virovitica – Bizovac 99 km

Bizovac – Osijek – Vukovar 54 km

Vukovar – Vinkovci – Đakovo 53 km

Đakovo – Sl. Brod – Nova Gradiška 95 km

Nova Gradiška – Novska – Jasenovac – Lonja 75 km

Lonja – Sisak – Petrinja 70 km

Petrinja – Glina – Tušilović – Slunj 80 km

Slunj – Plitvice – Korenica 49 km

Korenica – Gračac 60 km

Gračac – Knin 52 km

Knin – Sinj – Trilj 77 km

Trilj – Makarska 57 km

Makarska – Metković 72 km

Metković – Neum – Dubrovnik 84 km

Dubrovnik – Prevlaka - Dubrovnik 85 km

Dubrovnik – Mljet 55 km

Mljet – Pelješac – Korčula 79 km

Korčula – Split 40 km

Split – Šibenik 69 km

Šibenik – Biograd n/m 47 km

Biograd n/m – Škabrnja – Zadar 70 km

Zadar – Ražanac – Posedarje – Jasenice 58 km

Jasenice – Tulove grede – Sveti Rok 39 km

Sveti Rok – Gospić 32 km

Gospić – Ljubovo – Otočac 46 km

Otočac – Rijeka (Most hrvatskih branitelja) 96 km

 

Izvor: PORTAL OKO 

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

projektza

Europska unijaSufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O PROJEKTU

lenta eu

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore