Ožujak 30, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Zahvala aeroklubu Sinj koji su svojim skokovima uveličali proslavu 28. obljetnice 4. gardijske brigade

Ovim putem se želimo zahvaliti padobrancima aerokluba Sinj tj. našim suborcima, djeci naših suboraca i njihovim prijateljima, koji su uveličali i ovu proslavu 28. obljetnice 4. gardijske brigade.

Donosimo vam popis padobranaca s impresivnim brojem skokova, koji su tijekom proslave izveli skokove po dosta nestabilnim meteo uvjetima i kratki opis aerokluba Sinj s kojma imamo veličanstvenu dugogodišnju suradnju.

1. Nikola Bašić, nosio zastavu RH, 1150 izvršenih skokova, nastavnik padobranstva, DVO u HRM - zapovjednik raketne topovnjače "Kralj Dmitar Zvonimir"

2. Jurica Jagnjić, nosio zastavu RH, 370 izvršenih skokova, sin hrvatskog branitelja 126. brigade HV

3. Andrija Kovačević, nosio zastavu udruge veterana 4. gardijske brigade, 530 izvršenih skokova, član padobranske reprezentacije RH, sin hrvatskog branitelja dragovoljca 4. brigade HV, profesionalni vatrogasac u JVP Sinj

4. Marko Popadić, nosio zastavu RH, 1120 izvršenih skokova, nastavnik padobranstva, pripadnik ratne 4. gardijske brigade, DVO u GMBR, 1. dočasnik voda u vojno obavještajnoj satniji

5. Matko Vuković, 510 izvršenih skokova, sin hrvatskog branitelja

6. Mario Grčić, nosio zastavu RH, 480 izvršenih skokova, pripadnik ratne 113. brigade HV (ročni sastav)

7. Zlatko Ugrin, nosio zastavu grada Sinja, 390 izvršenih skokova, član padobranske reprezentacije RH, dogradonačelnik Grada Sinja

Skokovima je koordinirao Zvonko Kovačević, nastavnik padobranstva s preko 1800 izvršenih skokova, dragovoljac i pripadnik ratne 4. gardijske brigade, HRVI u mirovini, predsjednik aerokluba Sinj.

Inače sam skok je bio izrazito zahtjevan zbog nestabilne meteo situacije uzrokovane dosta jakim vjetrom južnog i jugozapadnog smjera gdje su se dodatno stvarali rotori oko zgrada u vojarni Sveti križ koji su znatno otežavali sam finiš doskoka. Unatoč svemu, svih sedam padobranaca iskazalo je koncentraciju i umijeće te uredno jedan za drugim prizemljilo u točno određen prostor ispred kapelice u vojarni.

Piloti i padobranci aeroklubova Sinj i Split, 17.10. 1990. na aerodromu u Sinju oformili su prvu zrakoplovnu grupu za obranu RH koja je ušla u sastav 4. brigade ZNG kao 1. Samostalni zrakoplovni vod. Tijekom 1992. godine piloti iz toga voda otišli su u sastav HRZ, a padobranci su ostali u brigadi kao pripadnici Diverzantskog voda, a kasnije Izvidničke satnije te sudjelovali u svim ratnim akcijama brigade.

Zvonko Kovačević kao jedan od instruktora padobranstva sudjelovao je u više navrata u provedbi padobranskih obuka u Šepurinama kao i izobrazbama pripadnika 350.VOB i specijalne policije. Većina današnjih instruktora padobranstva ZSS iz Delnica su njegovi učenici koji su u počecima koristili padobrane i opremu aerokluba Sinj.

Suradnja aerokluba Sinj s udrugom veterana 4. gardijske brigade ali i s hrvatskom vojskom općenito, obostrano je dugotrajna i uspješna, naročito pri provedbi vojnih zadaća povezanih s kompleksom sportskog aerodroma u Sinju kojemu je aeroklub Sinj dugogodišnji Operator.

Među podmlatkom padobranaca aerokluba Sinj su i dva padobranca čiji su očevi poginuli u ratnim djelovanjima kao pripadnici 4. gardijske brigade te nekoliko padobranaca djece hrvatskih branitelja, bilo 4. gardijske brigade ili neke druge ratne postrojbe. Iz aerokluba kažu da će nastojati da za okruglu, 30 obljetnicu osnivanja 4. gardijske brigade dostatno osposobe te mlade padobrance kako bi bili u stanju na siguran način izvesti skok i donijeti zastave ispred kapelice u vojarnu Sveti križ.

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

projektza

Europska unijaSufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O PROJEKTU

lenta eu

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore