Ožujak 30, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Veterani kluba 1. SHUB-a 4. GBR obišli livanjsku bojišnicu

Povodom 26. obljetnice obrane livanjskog kraja, veterani kluba 1. SHUB-a 4. gardijske brigade obišli su mjesta pogibelji svojih suboraca.
Naši veterani prisustvovali su svetoj misi u Priluci koja je služena za sve poginule hrvatske branitelje iz Domovinskog rata te za sve żrtve partizanskog pokolja u Priluci.

Polożli su vijence i upalili svijeće kod središnjeg kriża na Koričini u spomen na sve żrtve srbočetničke agresije kada je 13.04.1992.g. 1. SHUB (prva svehrvatska udarna bojna) 4. gardijske brigade zajedno s braniteljima livanjskog područja junački odbila i zaustavila obuhvatni napad agresora koji je predvodio pukovnik Lisica. Neprijatelju su naneseni veliki gubitci u ljudstvu i tehnici.

Cilj srpskog napada bio je ovladati Livnom i spojiti se sa snagama u dolini Neretve. Ostvarenje ovih planova dovelo bi u vrlo tešku situaciju cijelu Dalmaciju i grad Split, a u gotovo bezizlaznu Hrvate Hercegovine i središnje Bosne koji bi se našli potpuno odsječeni od matičnog naroda prepušteni brutalnosti srpske vojske

Pored desetak pripadnika 1. SHUB-a, obiljeżavanju 26. obljetnice nazočio je i Ivan Kużić, otac Ante Alena Kużića koji je poginuo u svibnju 1992. g. na Koričini.

Suborci i prijatelji iz Priluke ponovno su se pokazali kao odlični domaćini, te su nakon polaganja vijenaca na Koričini i Glamoču ugostili naše pripadnike, te se prisjetili nekih ratnih zbivanja....

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

projektza

Europska unijaSufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O PROJEKTU

lenta eu

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore