Travanj 01, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Veterani 4. GBR proslavili 23. obljetnicu VRO "OLUJA Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja u Kninu

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, te 23. obljetnica vojno-redarstvene operacije "Oluja" svečano su obilježeni dvodnevnim bogatim programom u Kninu.

Program je započeo u subotu, 04. kolovoza, revijalnom nogometnom utakmicom odigranom na kninskom stadionu NK Dinara između branitelja, pripadnika Hrvatske vojske i policije, te nogometne reprezentacije na čelu s izbornikom Zlatkom Dalićem.

U večernjem dijelu istog dana na Kninskoj tvrđavi, u nazočnosti državnog vrha, priređen je prijem za ratne zapovjednike iz Domovinskog rata. Tom prigodom predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar Kitarović uručila je generalima Ivanu Markaču i Anti Gotovini visoko odlikovanje Velereda Kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom, kojim ih je odlikovala za izniman doprinos neovisnosti i cjelovitosti Republike Hrvatske, izniman doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrine u obrambenom Domovinskom ratu te za zasluge i uspjehe u izgradnji i zapovijedanju postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Na primanju za ratne zapovjednike nazočni su bili i brojni ministri, saborski zastupnici, predstavnici Oružanih snaga i braniteljskih udruga iz Domovinskog rata.

Na sam Dan pobjede, u nedjelju, 05. kolovoza, budnicom u izvedbi orkestra Oružanih snaga RH ulicama grada Knina započeo je središnji dio svečanog obilježavanja. Već od ranog jutra mnoštvo ljudi iz cijele Hrvatske, tisuće branitelja iz svih dijelova lijepe naše slijevalo se u Zvonimirov grad - Knin. Grad koji je simbol hrvatske slobode. Grad koji je simbol naše patnje, ali i našeg ponosa i pobjede u borbi za opstanak hrvatske države.

U mnoštvu su se i ove godine isticali pripadnici 4. gardijske brigade koji su došli proslaviti ovaj važan datum hrvatske povijesti kada su zajedno s pripadnicima 7. gardijske brigade davne 1995. godine oslobodili okupirani grad Knin.

Tom prigodom održan je i susret visokih državnih i vojnih uzvanika s obiteljima poginulih i nestalih hrvatskih branitelja VRO „Oluja“, HRVI 100% I. skupine i udrugama iz Domovinskog rata u Domu HV-a.

Nakon toga je uslijedilo polaganje vijenaca i paljenje svijeća na Spomeniku hrvatske pobjede 'Oluja 95' za 239 poginula hrvatska vojnika i pripadnika policije , te za dvojicu nestalih branitelja tijekom VRO „Oluja“. Vijence su zajedno položili predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, otac jednog od poginulih branitelja Stjepan Cumbaj, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera OS RH general Mirko Šundov, glavni ravnatelj policije Nikola Milin, župan šibensko-kninski Goran Pauk te gradonačelnik Knina Marko Jelić, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava. Vijenac je također položio i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Uz mnogobrojne dužnosnike, na proslavi je prisustvovalo i izaslanstvo Države Izrael, te zapovjednik Nacionalne garde Minnesote general bojnik Jon Jensen.

Program na kninskoj tvrđavi započeo je čitanjem povjesnice o vojno-redarstvenoj operaciji "Oluja", imena poginulih i nestalih pripadnika u toj operaciji te minutom šutnje.

Zvonjavom crkvenih zvona i ove se godine podsjetilo na ulazak pripadnika Hrvatske vojske u Knin, nakon čega je podignuta hrvatska zastava uz himnu, a u povodu 23. obljetnice Oluje ispaljeno je 23 plotuna iz topničkih oružja.

Potom je uslijedio zračni mimolet zrakoplova i prigodni program Akro grupe HRZ-a "Krila Oluje". Tom prilikom mogli su se vidjeti zavidne sposobnosti hrvatskih vojnih pilota ali i zrakoplovi F-16 Barak, koje je Hrvatska kupila od Države Izrael i kojima je označeno hrvatsko ratno zrakoplovstvo.

Po završetku programa na Kninskoj tvrđavi nazočni su se mimohodom uputili prema crkvi Gospe Velikog Hrvatskog krsnog zavjet gdje će biti služena svet misa za Domovinu. Misu je predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić uz vojnog biskupa u RH Juru Bogdana.

Cjelodnevno druženje veterana 4. gardijske brigade, nastavljeno je uz podjelu prigodnog ručka u organizaciji Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i Udruge specijalne policije.

Proslava je zaokružena velikim koncertom Miroslava Škore i Lidije Bačić.

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

projektza

Europska unijaSufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O PROJEKTU

lenta eu

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore