Travanj 01, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Veterani 4. GBR na sv. misi zadušnici za žrtve jugokomunističkog režima kraj Husine jame na Vagnju

U organizaciji Franjevačkog samostana Čudotvorne Gospe Sinjske, u subotu, 01. rujna 2018. godine, održana je sveta misa zadušnica za mnogobrojne nevine žrtve Drugog svjetskog rata, koji su bačeni u Husinu jamu na Vagnju.

Husina jama nalazi se uz staru cestu između Sinja i Livna na predjelu zvanom Vaganj. Od 1944. do završetka Drugog svjetskog rata u nju je bačeno između 500 i 1.500 osoba.

Obilježavanje ovog događaja započelo je 1999. zahvaljujući velikom trudu i zalaganju dr. fra Bože Norca Kljaje, umirovljenog profesora splitskog Katoličko bogoslovnog fakulteta.

Misno slavlje predvodio je vicepostulator postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće” fra Miljenko Stojić iz Mostara u koncelebraciji gvardijana Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske fra Petra Klapeža, dekana Cetinskog dekanata don Stipe Ljubasa , inicijatora fra Bože Norca Kljaje i dvadeset subraće svećenika.

Nakon sv. mise zadušnice pored križa ispred Husine jame uslijedio je komemorativni dio, polaganje vijenaca i paljenje svijeća. Vijence su položili Matiša Poljak, čiji je otac bačen u jamu, predstavnici gradova Livna, Sinja, Trilja i Vrlike, općina Hrvace, Dicmo i Otok, mnogobrojne udruge, te drugi građani koji su nazočili komemoraciji. Predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade Hrvoje Pupić- Vurilj, Jozo Šerić te Marko Burilović su položili vijence u ime Ministarstva hrvatskih branitelja.

Misi zadužnici kao i komemoraciji nazočili su mnogobrojni posjetitelji iz političkog, društvenog života, članovi obitelji žrtava, te mnogobrojni svećenici i časne sestre, kao i udruga proizašlih iz Domovinskog rata, među kojima su bili i veterani 4. gardijske brigade.

vaganj2018 1

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

projektza

Europska unijaSufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O PROJEKTU

lenta eu

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore