Ožujak 30, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Veterani 4. GBR na odavanju počasti poginulim zrakoplovcima

Siječanj 26, 2018

U organizaciji 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) u Sinju je danas, u petak 26. siječnja 2018. obilježena 26. obljetnica pogibije hrvatskih branitelja Branka Fridela, Borisa Kekeza, Davora Šabića, Mladena Škalice i Bojana Vojvode, pripadnika Samostalnog zrakoplovnog voda Split koji su tragično poginuli u padu zrakoplova AN 2 u naselju Šimci u Sinju 26. siječnja 1992.

U susretu sjećanja i zahvale poginulim zrakoplovcima sudjelovale su obitelji poginulih branitelja, načelnik stožera 93. zb pukovnik Davor Turković, zapovjednik vojarne „126. brigade Hrvatske vojske“ iz Sinja bojnik Dražen Mazalin, izaslanstvo Gardijske mehanizirane brigade i Eskadrile transportnih helikoptera, ratni prijatelji i zapovjednici ratnih postrojbi HRZ i PZO te izaslanstva lokalnih vlasti Splitsko-dalmatinske županije, gradova Sinja i Splita, predstavnici Udruge 4. gardijske brigade te ostalih Udruga iz Domovinskog rata, aero-klubova Sinj i Split kao i Zajednice tehničke kulture.

Sjećanje na ratni put i tragičan let prvih hrvatskih zrakoplovaca iznio je njihov ratni zapovjednik umirovljeni brigadir Matko Raos koji je kazao kako bez obzira na protek vrmena rane ostaju i danas jer su njihovi ratni prijatelji darovali svoj život za slobodu Domovine. Zahvalio je svim sudionicima, a posebno obiteljima poginulih branitelja na dolasku u Sinj i odavanju počasti hravtskim domoljubima. Pukovnik Turković istaknuo je kako se današnjim susretom želi iskazati nadublje poštovanje i zahvalnost prvim pripadnicima zrakoplovne postrojbe na području Dalmacije. “Njihova je žrtva ugrađena u temelje hrvatske slobode i državnosti, a na nama je čuvati spomen i trajno sjećanje na njihovu žrtvu kao i Domovinski rat koji su poluga na kojoj počiva slobodna Hrvatska”, poručio je pukovnik Turković.

U program zahvale i sjećanja uključila se i letačka posada Eskadrile transportnih helikoptera koja je sa helikopterom Mi-8 MTV preletjela mjesto pogibije pripadnika prve hrvatske zrakoplovne postrojbe utemeljene u Dalmaciji u vrijeme Domovinskog rata, a počasni prelet je izvela i posada aviona Aerokluba Sinj.

Svetu misu zadušnicu za poginule zrakoplovce u Svetištu Čudotvorne Gospe sinjske služio je župnik Župe Gospe sinjske fra Perica Maslać u zajedništvu sa dekanom i vojnim kapelanom iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” iz Zemunika ocem Ivom Topalovićem.

Foto: HRZ i PZO/ Marinko Karačić Tekst: U4gbr & Marinko Karačić

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

projektza

Europska unijaSufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O PROJEKTU

lenta eu

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore