Ožujak 30, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Veterani 4. GBR na obilježavanju 27. obljetnice 2. bojne 4. brigade ZNG-a "CRO ANGELS"

01. lipnja davne 1991. godine u Trilju se postrojilo 105 dragovoljaca iz cetinskog kraja, Hercegovine i drugih područja Dalmacije, i osnovalo legendarnu 2. bojnu pod imenom "Hrvatski anđeli", na čijem ratnom i trnovitom putu ali punog ponosa je za domovinu i slobodnu Hrvatsku svoje živote dalo 27 pripadnika, a od posljedica stradavanje umrlo je 16 pripadnika.

Predstavnici Udruge 2. bojne 4. brigade ZNG-a "Cro Angelsa", polaganjem vijenaca kod spomen obilježja poginulih suboraca u Dabru, Ruminu, na Alebića kuli i Potravlju, je započelo obilježavanje 27. godišnjice osnivanja 2. bojne 4. brigade ZNG-a "Hrvatski anđeli"

Središnja proslava za pripadnike, njihove obitelji i prijatelje je otpočela misom zadušnicom za sve poginule i umrle pripadnike postrojbe, u crkvi Gospe od žalosti, koju je predvodio hrvatački župnik fra Neven Pavlinušić

Nakon svečane euharistije uslijedilo je polaganje vijenaca ispred spomenika Domovinskog rata, na mjestu gdje su poginuli hrvatski redarstvenici 1991. godine.
Uz članove obitelji poginulih branitelja vijence su položila izaslanstva Udruge ‘Cro Angels’, ‘Veterana 4. gardijske brigade’, Splitsko-dalmatinske županije, predsjednice RH, Ministarstva obrane, Ministarstva Hrvatskih branitelja, GSOSRH, općina i gradova Cetinskog kraja te prijatelja poginulih pripadnika ove postrojbe.
U prigodnom obraćanju svim nazočnima ispred Udruge 2. bojne ‘Cro Angels’, pozdrave je uputio umirovljeni satnik Goran Cvrlje. Pozdravne riječi uputili su, u ime načelnika i gradonačelnika Cetinske krajine i domaćin svečanosti hrvatački načelnik Dinko Bošnjak, a u ime Splitsko-dalmatinske županije pročelnik Damir Gabrić.
Pozdravljajući okupljene i čestitajući slavljenicima njihov dan, državni tajnik Ministarstva branitelja Ivan Vukić kazao je kako ministarstvo do kraja godine počinje s realizacijom formiranja veteranskog centra za branitelje u Sinju.
U ime Ministarstva obrane GSOSRH pozdravne riječi prenio je brigadni general u miru Ivan Beneta.
Izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na ovoj svečanosti bio je umirovljeni časnik HV-a i alkarski vojvoda Boško Ramljak.
Svečanosti su nazočili i general Rahim Ademi, ratni zapovjednici 2. bojne Zdravko Škarpa i Davorin Tolj, saborski zastupnik Miro Bulj i druge osobe iz javnog i društvenog života.

Svečano obilježavanje se nastavilo, prigodnim druženjem, u restoranu „Kennedy“ u Potravlju, gdje je dopredsjednik Udruge 4. GBR Miljenko Modrić Miki te čelnici Udruge ‘Hrvatski anđeli’ Marijan Pavlinušić i Neven Bazina, dodijelili prigodnu plaketu i povelju Dinku Bošnjaku, načelniku Općine Hrvace, kao zahvalu za ovogodišnje domaćinstvo svečanosti i kao stalnu potporu koju Općina Hrvace pruža pojedincima i udrugama iz Domovinskog rata u njihovom radu.

Svečanost su u svojim počasnim odorama uveličali pripadnici počasno zaštitne bojne GSOSRH i djevojke HUKD-a Peruća – Hrvace.

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

projektza

Europska unijaSufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O PROJEKTU

lenta eu

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore