Ožujak 30, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Veterani 4. GBR na obilježavanju 27. godišnjice masovnog prosvjeda ispred Banovine

Kao i svake godine članovi Udruge veterana 4. gardijske brigade su 06. svibnja nazočili na svečanom obilježavanju 27. godišnjice od kada su se radnici i članovi tadašnjeg Nezavisnog sindikata Brodosplita i građani Splita masovnim prosvjedom suprotstavili neprijateljskoj vojsci, prisjećajući se čina Ivice Balića, koji je na taj dan 1991. godine skinuo tadašnju jugoslavensku i postavio hrvatsku zastavu.

Za vrijeme tog, sada već povijesnog, javnog prosvjeda, zatražen je odlazak JNA iz Hrvatske, potom deblokada Kijeva i uklanjanje barikada koje su na ceste i pruge u to vrijeme postavljene i zbog kojih je zemlja bila paralizirana. Voditeljica županijskog ureda Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) u Splitu Darka Todorić je podsjetila da su tadašnja Hrvatska unija sindikata i Nezavisni sindikat Brodosplit bili okosnica radničkog pokreta koji je prepoznao trenutak nakon dramatičnih dana borbe za stvaranje neovisne Hrvatske, masakra 12 policajaca u Borovom Selu, granatiranja Slavonskog Broda i blokade Kijeva.

Obilježavanje je počelo polaganjem vijenaca ispred Središnjeg križa na Gradskom groblju Lovrinac u spomen na poginule branitelje, potom misom zahvalnicom u katedrali Svetog Dujma, a nastavilo se okupljanjem sudionika proslave ispred Banovine, podizanjem zastave i prigodnim govorima.

U sjećanje na splitski bunt i odlučnost naroda, koji su bili ključni za u obrani Splita i hrvatskog juga, Sabor Hrvatske udruge sindikata 6. svibnja je proglasio Danom HUS- a, sada Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) i Dan Nezavisnog sindikata Brodosplita.

banovina1

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

projektza

Europska unijaSufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O PROJEKTU

lenta eu

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore