Srpanj 09, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Veterani 4. gardijske brigade na proslavi obilježavanja 28. obljetnice oslobođenja Bune

U sklopu manifestacije Lipanjske zore u nedjelju 14. lipnja 2020. godine svečano je obilježena 28. obljetnica oslobođenja Bune kod Mostara na kojoj je nazočilo i izaslanstvo Udruge veterana 4. gardijske brigade i pridruženi članovi Udruge, Klub djece hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

Nakon Svete mise pristupilo se polaganju vijenaca i otkrivanja spomenika u Aleji kockica na Spomen parku Buna. Otkrivena su dva nova spomenika - Spomen kockica poginulim pripadnicima brigade Knez Domagoj Čapljina s 14 poginulih branitelja i Spomen kockica za šest hrvatskih vitezova iz drugih krajeva, a koji su dali svoj doprinos u obrani Bune i južnih prostora.

Otkrivenim spomen-obilježjima prisjećamo se njih, ali ostaje naša obveza da se prisjetimo svih postrojbi koje su boravile na bunskom bojištu i da se Aleja kockica u Spomen parku Buna, s imenima postrojbi i poginulih branitelja upotpuni u povijesni grb, za koji se uvijek krvarilo kroz povijest, ‘Za krst časni i slobodu zlatnu’, navode iz Organizacijskog odbora.

Izaslanstvo Udruge veterana 4. gardijske brigade zajedno s pripadnicima 2. samostalne satnije HVO-a Buna položili su vijence i zapalili svijeće kod spomenika poginulim pripadnicima 4. gardijske brigade HV-a Petru Ćuku, Edi Vidakoviću i Zlatku Spajiću. Ispred Udruge veterana 4.gardijske nazočnima se obratio Jurica Barač .

Izaslanstva Hrvatskog narodnog sabora BiH i Oružanih snaga BiH također su položili vijence i zapalili svijeće na Spomen parku na Buni.
Nakon završetka programa n upriličen je svečani mimohod s ratnim stjegovima do Doma kulture na Buni gdje se nastavilo druženje uz osvježenje i prigodan film o Hrvatskom vijeću obrane.

Izaslanstvo Udruge veterana 4. gardijske brigade pored mjesta pogibije Nene Vučice, Ede Vidakovića, Petra Ćuka i Zlatka Spajića obišlo je mjesta pogibije Ante Gašpara, Vlade Gotovca i Ivice Parata.

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

projektza

Europska unijaSufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O PROJEKTU

lenta eu

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore