Travanj 10, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Veterani 4. gardijske brigade na proslavi 24. obljetnice VRO "Oluja" u Kninu

Otvaranjem revije filmova o Domovinskom ratu, u podnožju tvrđave uz rijeku Krku, u subotu 03. kolovoza 2019. godine započelo je ovogodišnje obilježavanje Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 24. obljetnice VRO „Oluje“.

Proslava je nastavljena, u nedjelju, 04. kolovoza 2019. godine otkrivanjem spomenika „Spomenik Domovini“ na Dinari, taktičko-tehničkim zborom naoružanja i opreme u Kninu, revijalnim nogometnim utakmicama na gradskom stadionu NK Dinara, te prijemu ratnih zapovjednika iz Domovinskog rata. Na prijemu prigodno su se obratili uzvanicima ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar obrane Damir Krstičević te predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović.

Središnji dio proslave, na sam dan obilježavanja Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 24. obljetnice VRO „Oluje“, 05. kolovoza 2019. godine, započela je budnicom ulicama grada Knina, u izvedbi Orkestra OSRH, te mimohodom motocikala i starodobnih vojnih vozila.

Već od ranog jutra mnoštvo ljudi iz cijele Hrvatske, tisuće branitelja iz svih dijelova Hrvatske slijevalo se u Knin. Grad koji je simbol hrvatske slobode. Grad koji je simbol naše patnje, ali i našeg ponosa i pobjede u borbi za opstanak hrvatske države.

U mnoštvu su se i ove godine isticali veterani 4. gardijske brigade koji su došli proslaviti ovaj važan datum hrvatske povijesti kada su zajedno s pripadnicima 7. gardijske brigade davne 1995. godine oslobodili okupirani grad Knin. Uz veterane bili su prisutni i mladi pridruženi članovi Udruge, Djeca hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

U Domu HV-a održan je i susret visokih državnih i vojnih uzvanika s obiteljima poginulih i nestalih hrvatskih branitelja VRO „Oluja“ te 100% Hrvatskim ratnim vojnim invalidima I. skupine.

Potom je uslijedilo polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomeniku hrvatske pobjede 'Oluja 95' za 239 poginula hrvatska vojnika i pripadnika specijalne policije , te za dvojicu nestalih branitelja tijekom VRO „Oluja“. Vijence su zajedno položili predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković te mnogobrojna druga državna, lokalna i regionalna izaslanstva, kao i obitelji poginulih i nestalih, te predstavnici braniteljskih udruga.

Prigodno su se obratili predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Goran Jandroković, predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar Kitarović.

Program na kninskoj tvrđavi započeo je čitanjem povjesnice o VRO "Oluja", imena poginulih i nestalih pripadnika u toj operaciji te minutom šutnje.
Zvonjavom crkvenih zvona točno u 9 sati i 43 minute i ove se godine podsjetilo na ulazak pripadnika Hrvatske vojske u Knin, nakon čega je podignuta hrvatska zastava uz himnu, a u povodu 24. obljetnice Oluje ispaljeno je 24 plotuna iz topničkih oružja.

Potom je uslijedio zračni mimolet zrakoplova i prigodni program Akro grupe HRZ-a "Krila Oluje".

Po završetku programa na Kninskoj tvrđavi nazočni su se mimohodom uputili prema crkvi Gospe Velikog Hrvatskog krsnog zavjeta gdje će biti služena sveta misa za Domovinu. Misu je predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić s vojnim ordinarijem Jurom Bogdanom, šibenskim biskupom ordinarijem Tomislavom Rogićem, biskupom u miru Antom Ivasom, provincijalima, vojnim i policijskim kapelanima te biskupskim i redovničkim svećenicima. Liturgijsko slavlje popratila je Klapa Sveti Juraj HRM-a te Policijska klapa Sveti Mihovil iz Splita.

Veterani 4. gardijske brigade po završetku mise položili su vijence i zapalili svijeće na mjestima stradavanja njihovih suboraca na Golubiću i kod „Kninjanke“.

Također, uz predstavnike članica Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Rh i Saveza udruga branitelja radnika Republike Hrvatske potpisana je povelja o budućoj suradnji. Povelja je potpisana u prostorijama UV 4. gardijske brigade „Pauci“ u Kninu, te se njom želi naglasiti važnost zajedništva kakvo ih je pratilo i tijekom Domovinskog rata.

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

projektza

Europska unijaSufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O PROJEKTU

lenta eu

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore