Ožujak 30, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Veterani 4. gardijske brigade na obilježavanju Dana Hrvatske vojske

Veterani 4. gardijske brigade nazočili su u ponedjeljak, 28. svibnja 2018. u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, na svečanoj akademiji povodom 27. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske, Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske.

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov tom se prigodom prisjetio Domovinskog rata, svih obrambenih i oslobodilačkih operacija koje su proveli hrvatski vojnici kako bi zaustavili napredovanje agresorske vojske, a potom i oslobodili hrvatski teritorij, a danas: "Kroz sudjelovanje u međunarodnim misijama i operacijama prikupljena su velika iskustva kojima su nadopunjena ona stečena u Domovinskom ratu. Zahvaljujući uzornom ponašanju naših vojnika u misijama i operacijama, Oružane snage stekle su veliki međunarodni ugled te su se pokazale kao odgovoran i pouzdan partner“. Istaknuo je i ulogu Hrvatske vojske u pomoći svome narodu bilo da se radi o žurnom medicinskom prijevozu, požarima, snijegu ili poplavama.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević naglasio je: "Kad je bilo najteže pokazali smo kako se bori iznad svoje kategorije. Danas je u redovima Hrvatske vojske nova, motivirana i odlučna hrvatska mladost, vojnikinje i vojnici - ponosni nasljednici hrvatskih branitelja s kojima naša vojska ima sjajnu budućnost". Podsjetio je i na odluku vraćanja naziva Hrvatska vojska kao izvornog naziva simbola vrijednosti Domovinskog rata: "Povratkom naziva Hrvatska vojska, našoj vojsci vratili smo identitet. Taj naziv dio je naše tradicija i bliži je našem narodu".

Svečanosti su nazočili i predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

U sklopu svečane akademije pročitane su odluke te uručena promaknuća i poticajne mjere kao i nagrade najuspješnijim pripadnicima OSRH na natjecanju za najspremnijeg pripadnika OSRH "Memorijal bojnik Davor Jović - Prvi za Hrvatsku 2018".

Svečanost su svojim nastupom obogatili Orkestar Oružanih snaga, klapa HRM "Sveti Juraj", klapa "Intrade" te Zaprešić Boysi praćeni Zbor kadeta.

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

projektza

Europska unijaSufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O PROJEKTU

lenta eu

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore