Travanj 01, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Veterani 4. gardijske brigade na obilježavanju 28. obljetnica vojno-redarstvene akcije ‘Zelena tabla – Mala bara’

U subotu, 14. rujna u Pločama održana je svečanost obilježavanja 28. obljetnice akcije “Zelena tabla” – Mala Bara. Svečanost je započela kod Središnjeg križa na groblju Laniština gdje su izaslanstva grada Ploča, Hrvatske ratne mornarice, MUP-a i Vatrogasaca, udruge obitelji poginulih branitelja i braniteljskih udruga među kojima izaslanstvo Udruge veterana 4.gardijske brigade DNŽ položila vijence i zapalila svijeće. Vijenci su položeni i kod spomenika jedinom poginulom u akciji, pripadniku 4.gardijske brigade pok. Anti Vrdoljaku na ulazu u nekadašnje skladište JNA u Malim barama te kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Pločama nakon čega je održana svečana sjednica i prigodni program u Domu kulture. Tom prigodom nazočnima su se obratili gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević, izaslanik Ministra obrane komodor Milan Blažević i tadašnji ministar obrane Luka Bebić. Pučki pjevači Rogotin otpjevali su nekoliko prigodnih pjesama i pjevač Dražen Žanko sa svojom poznatom pjesmom Od stoljeća sedmog. Na kraju programa nazočnima su se obratili sami sudionici akcije Velija Barbir, Živko Žderić i Miljenko Jelić. Pukovnik u mirovini Miljenko Jelić koji je tada vodio padobransko-diverzantsku desetinu 4.gardijske brigade iz Sinja i bio jedan od voditelja akcije prisjetio se tadašnjih događanja kada je u tri kamiona poveo svoje diverzante i dva voda A satnije ZNG Metković iz vojarne u Metkoviću. Pri ulasku vozilom u ratnu luku JRM pored njega je ranjen vozač Ilija Volarević kojeg je od pogibelji spasila pancirka koju mu je dao jedan od padobranaca. Akcija je trebala biti izvedena dan ranije 13.rujna kada se ova skupina kamionima zaputila iz Metkovića u Ploče. U Opuzenu su zaustavljeni te je nakon višesatnog čekanja stigla zapovijed o odgodi akcije koja je provedena sutradan. Stanko Musulin prisjetio se trenutka kada je s nekoliko suboraca uklonio prepreku veliki metalni jež s bodljikavom žicom ispred ulaza u skladišta u Malim Barama nakon čega se pristupilo utovaru naoružanja u pristigle kamione.

Današnja svečanost nastavlja se svetom misom za poginule i umrle hrvatske branitelje u 16.30 sati u crkvi Kraljice Neba i Zemlje u Pločama.

Da se prisjetimo. Postrojbe ZNG (djelatni i pričuvni sastav) Metkovića i Ploča, 4.gardijske iz Splita, MUP-a i drugih manjih postrojbi zauzela su skladište JNA u kojem je bilo pohranjeno naoružanje Teritorijalne obrane Metkovića, Ploča, Vrgorca i Makarske ukupno oko 5000 cijevi a koje je prethodno JNA izuzela iz skladišta TO navedenih gradova. Ostatak A satnije ZNG iz Metkovića imao je zadaću da u Metkoviću zauzme položaje uz državnu granicu i spriječi prodor JNA iz vojarne u Čapljini. Nakon što su postrojbe ZNG-a zauzele skladišta i počele s izvlačenjem naoružanja stigli su zrakoplovi JNA iz Mostara i raketirali skladišta kojom prilikom je teško ranjen vozač kamiona Ante Vrdoljak, pripadnik 4. gardijske brigade koji je čekao na utovar i koji je preminuo na putu za bolnicu. Izvučeno naoružanje poslano je na bojišta do tada slabo naoružanim postrojbama HV i poslužilo u obrani Republike Hrvatske. U samoj akciji u sukobu s JRM u ratnoj luci ranjena su tri pripadnika A satnije Ilija Volarević, Ivica Marušić i Ivo Čotić.

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

projektza

Europska unijaSufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O PROJEKTU

lenta eu

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore