Ožujak 30, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Veterani 4. gardijske brigade na obilježavanju 25. obljetnice oslobođenja juga Hrvatske

Listopad 30, 2017

Velikom svečanošću jučer je u Dubrovniku obilježena 25. obljetnica oslobođenja juga Hrvatske koju su uveličali i veterani 4.gardijske brigade.

Završna svečanost održana je u luci Gruž po uzoru na svečano postrojavanje koje je pred prvim hrvatskim predsjednikom dr Franjom Tuđmanom i ratnim ministrom obrane Gojkom Šuškom upriličeno prije 25 godina, 29. listopada 1992. godine po završetku borbenih operacija kojima je oslobođen jug Hrvatske od Stona do Konavala.

Svečano obilježavanje započelo je ujutro budnicom Orkestra OSRH ulicama grada nakon čega su izaslanstva zapalila svijeće i položila vijence kod križa na groblju Boninovo. Izaslanstvo Udruge veterana 4. gardijske brigade također je kod Središnjeg križa položilo vijenac i upalilo svijeću u spomen za sve poginule hrvatske branielje iz Domovinskog rata.

Slijedila je sveta misa u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije. Po završetku svete mise sa Straduna prema Gružu kretao se mimohod postrojbi na čelu s povijesnim postrojbama, ratnim zastavama, ešalonima OSRH, MUP-a i vatrogasaca te ešalon branitelja u kojem su bili i veterani 4.gardijske brigade u ratnim odorama.

Središnja svečanost održana je u gruškoj luci uz nazočnost predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, ministra obrane Damira Krstičevića, izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora Branka Bačića i drugih uzvanika pristiglih na topovnjači Dubrovnik.

Svečanom dizanju hrvatske zastave zajedno s predstavnicima drugih postrojbi i obitelji djece poginulih branitelja kao predstavnik udruge veterana 4. gardijske brigade sudjelovao je Jure Župa.

Brojni gledatelji po prvi put su mogli vidjeti prelet borbenih zrakoplova na početku programa a nakon prigodnih govora i atraktivni program Akro grupe HRZ „Krila Oluje“. Najveći interes, poglavito mlađe populacije privukao je taktičko-tehnički zbor OSRH izložen u luci. Po završetku programa za sve je pripremljen ručak.

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

projektza

Europska unijaSufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O PROJEKTU

lenta eu

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore