Kolovoz 08, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Veterani 4. gardijske brigade na obilježavanju 25. obljetnice oslobađanja Golubova kamena

Kraj spomenika poginulim braniteljima Imotske krajine u Trstenom obilježila se 25- godišnjica oslobađanja Golubova kamena. Na dubrovačkom bojištu borilo se preko 5000 Imoćana, od kojih je čak njih 36 poginulo, a stotinjak je ranjeno. Obitelji, prijatelji i suborci okupili su se jučer 2. srpnja ispred spomenika koji je hrabrim Imoćanima podignut prije 20 godina u znak sjećanja i zahvalnosti na njihovu žrtvu u Domovinskom ratu upravo u Trstenome jer je tu bila početna taborišna točka s koje bi izlazili na prvu crtu...,a u nju se vraćali na kraći odmor.

1992. godine oslobođen je Golubov kamen, zloglasna neprijateljska utvrda iznad Rijeke dubrovačke, koju su zajedničkim snagama oslobodili pripadnici Hrvatske vojske i koja je kasnije simbolički odabrana za sjećanje na sve poginule Imoćane na južnom dubrovačkom bojištu.
Na Južnom bojištu tijekom ratnih operacija u obrani Domovine sudjelovalo je preko 5000 Imoćana. Njih 36 poginulo je, a stotinjak je ranjeno. Iza poginulih ostalo je 26-oro djece. Riječ je mahom o pripadnicima 3. Bojne 4. brigade HV-a i 115.Imotske brigade HV-a
Program tradicionalno provodi Zavičajni klub Imoćana u Dubrovniku.
Obilježavanju su nazočili članovi Udruge veterana 4.gardijske brigade i članovi Kluba djece hrvatskih branitelja Domovinskog rata pri istoj.
Na putu za Trsteno posjetili su obitelj i grob naseģ pripadnika 4.gardijske brigade prerano otišlog hrvatskog viteza Zorana Ivankovića,te mu odali počast .

U povratku iz Trstena zaustavili su se kod mosta na Bistrini kod spomenika našim poginulim pripadnicima 4.gardijske brigade Gorana Kliškića i Ivice Vuce.

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

projektza

Europska unijaSufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O PROJEKTU

lenta eu

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore