Travanj 01, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Veterani 4. gardijske brigade na 24. obljetnici oslobađanja Kupresa

U organizaciji Općine Kupres, Udruge Domovinskog rata Kupres, Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata HR HB, 03. studenog 2018. godine svečano je obilježena 24. obljetnica oslobađanja Kupresa u operaciji „Cincar“, koja je dobila ime po planini Cincar koja dijeli Kupreško i Glamočko polje, te je ujedno i njen istoimeni vrh. Družena operacija HVO-a i Armije BIH trajala je tri dana, te je njom oslobođeno područje ukupne površine od 600 kvadratnih kilometara.

Svečanost obilježavanja započela je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred masovne grobnice Ogledala, za sve žrtve II. svjetskog rata te ispred Spomen obilježja Suho polje, Spomen obilježja Kupreško polje i Spomen obilježja Vukovarcima.

Vijence su položili i zapalili svijeće predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Jozić i ministar u Vladi HBŽ-a Petar Gralić i Stipan Šarac, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata Hercegbosanske županije i Republike Hrvatske među kojima je bila i Udruga veterana 4. gardijske brigade.

U crkvi Svete obitelji služena je sveta misa zadužnica za sve pripadnike HVO-a i specijalne policije iz Domovinskog rata HR-HB, koju je predvodio mons. Tomo Vukšić, vojni biskup ordinarij u Bosni i Hercegovini.

Nakon svete mise položeni su vijenci i zapaljene svijeće na spomen obilježju poginulim pripadnicima specijalne policije MUP-a HR-HB Dražanu Lončaru, Ivanu Miličeviću, Ivi Bubljiću i Bošku Livančiću.

Potom se kroz ulice Kupresa, održao svečani mimohod branitelja, uz pratnju Vojnog orkestra OS BIH.

Svečana akademija je održana u Hrvatskom domu kulture Kupresa, a cjelokupni program završen je druženjem branitelja i građanja Kupresa.

kupres2018

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

projektza

Europska unijaSufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O PROJEKTU

lenta eu

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore