Kolovoz 22, 2018

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Svečano obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja u Kninu

Već od ranog jutra budnicom u izvedbi orkestra Oružanih snaga RH ulicama grada Knina započelo je obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 22. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja".

Nakon budnice na Trgu Ante Starčevića kod spomenika pobjede "Oluja 95" zajednički vijenac položili su predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, kninski gradonačelnik Marko Jelić te predstavnici udruga branitelja iz Domovinskog rata.

Među 8000 hrvatskih branitelja, obitelji i prijatelja koji su pohodili kraljevski grad Knin isticale su se i crvene beretke naših četvrtaša. Ovakvi dani su jedinstvena prilika da se prijatelji suborci prisjete zajedničkih pobjeda pa tako i krune svih pobjeda VRO Oluja u kojoj su točno prije 22 godine zajedno sa suborcima iz 7. gardijske brigade oslobodili grad Knin.

Nakon polaganja vijenaca uslijedio je vojno-akrobatski ceremonijalni program Počasno zaštitne bojne na Trgu Dr. Ante Starčevića te mimohod motocikla i motora.

Program na kninskoj tvrđavi započeo čitanjem povjesnice o vojno-redarstvenoj operaciji "Oluja", imena poginulih i nestalih pripadnika u toj operaciji te minutom šutnje.

Zvonjavom crkvenih zvona i ove se godine podsjetilo na ulazak pripadnika Hrvatske vojske u Knin, nakon čega je podignuta hrvatska zastava uz himnu, a u povodu 22. obljetnice Oluje ispaljeno je 22 plotuna iz topničkih oružja.

Potom je uslijedio zračni mimohod zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

Na kninskoj tvrđavi nazočnima i javnosti obratili su se predsjednica Republike, predsjednik Hrvatskog sabora, predsjednik Vlade i kći branitelja poginuloga u "Oluji" koja je u vrlo emotivnom govoru poručila: „Molim vas, ne borimo se jedni protiv drugih borimo se zajedno. Budimo pokretačka snaga kako bi radost života u jedinoj našoj Hrvatskoj bila u svakom domu“.

Uslijedio je mimohod povijesnih postrojbi, zastava iz Domovinskog rata, ešalona hrvatskih branitelja, tri ešalona Oružanih snaga, MUP-a, vatrogasaca, dužnosnika i uzvanika s kninske tvrđave prema crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, u kojoj se održala Sveta misa za Domovinu i sve poginule branitelje. Predvodio ju je vojni biskup mons. Jure Bogdan u zajedništvu sa šibenskim biskupom mons. Tomislavom Rogićem.

Druženje hrvatskih branitelja, stradalnika i uzvanika nastavljeno je zajedničkim ručkom uz vojnički grah, obilaskom braniteljskih zadruga te navečer domoljubnim koncertom Prljavog kazališta te vatrometom.

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

Poginuli pripadnici 4. GBR

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore