Travanj 01, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Obilježena 28. obljetnica osnivanja Samostalnog zrakoplovnog voda 4. gardijske brigade ZNG

Listopad 17, 2018
Obilježena 28. obljetnica osnivanja Samostalnog zrakoplovnog voda 4. gardijske brigade ZNG Foto: Petar Malbaša

U organizaciji Udruge hrvatskih dragovoljaca 2. bojne 4. brigade ZNG "Cro angels" Sinj, u Sinju je danas obilježeno 28 godina hrvatskih zračnih snaga – Samostalnog zrakoplovnog voda 4. brigade ZNG-a.

U 10 sati u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske služena je sveta misa i molitva za pokojne pripadnike postrojbe i sve poginule u Domovinskom ratu. Nakon toga, položeni su vijenci kod spomenika "Slomljeno krilo" u naselju Šimci, na mjestu pogibije petorice pripadnika SZV-a. Program je nastavljen polaganjem vijenca kod spomenika na aerodromu Piket, gdje je održan i zrakoplovni program.

Obilježavanju 28. obljetnice Samostalnog zrakoplovnog voda između ostalih nazočio je i ratni zapovjednik, brigadir u miru Matko Raos, koji se prisjetio današnjeg dana 1990. godine.

"Zrakoplovna grupa oformljena je u večernjim satima na današnji dan prije 28 godina, iza svih događanja koji su prethodili balvan revoluciji. Ovdje nas je bilo pet. 18. i 19. listopada bilo nas je sedamnaest, a već 20. listopada smo bili na aerodromu u Hvaru, gdje smo vršili probna bombardiranja s Cestom, skupa s DVD članovima iz Vrbovske i Jelse", prisjetio se Raos.

Raos ističe kako je zadovoljan aktivnostima koje Ministarstvo branitelja čini kako bi riješilo pitanja braniteljske populacije, a najzadovoljniji je time što je ministar Damir Krstičević vratio ponos i dostojanstvo hrvatskog vojnika.

‘Mislim da je vrlo važno da se ovakve obljetnice obilježavaju zbog naroda, zbog svih sudionika tih događanja. Mislim da će doći vrijeme kada nas neće biti, a kada će ljudi koji nastave obilježavati ovu obljetnicu tek onda više znati cijeniti ta događanja nego što ih mi danas slavimo’, zaključio je Raos.

Obilježavanju je nazočio i zamjenik ministra branitelja, brigadir u miru Ivan Vukić Niper, koji je o važnosti obilježavanja ovakvih obljetnica kazao:

"Važno je zbog svih živih, a posebno poginulih junaka Domovinskog rata. Mi smo to dužni njihovih obiteljima, da vide da njihovi najmiliji nisu uzalud dali svoje živote u obrani Hrvatske. To je moj osobni moto i najveći motiv zbog kojeg sam prihvatio ovu dužnost. Do kraja mandata ove Vlade, u suradnji sa svim ministarstvima, sigurno ćemo napraviti značajan iskorak po pitanju i braniteljske populacije i vrednovanja Domovinskog rata."

Tekst: ferata.hr
Foto: Petar Malbaša

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

projektza

Europska unijaSufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O PROJEKTU

lenta eu

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore