Ožujak 30, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Obilježena 27. obljetnica osnivanja Samostalnog zrakoplovnog voda 4. gardijske brigade ZNG

Listopad 18, 2017

Nadnevka 17. listopada 2017. godine obilježena je dvadeset sedma godišnjica formiranja Zrakoplovne grupe od pripadnika RŠTO Split i pripadnika aeroklubova Split i Sinj. Nakon formiranja 4. brigade Zbora narodne garde od iste se grupe formira samostalni Zrakoplovni vod.

Na samim počecima ovaj vod vršio je izviđanja, snimanja neprijateljskih položaja, zadaće osiguranja i praćenja konvoja, izvlačenja i zaštite ročnih vojnika, te zauzimanja vojarni i oduzimanja naoružanja, a poslije je obavljao i zadaće prijevoza ranjenika.

Od mnogih akcija koje je izvršio ovaj vod posebno treba istaknuti operaciju „Zbrojevka“ u luci Ploče gdje je zarobljeno 2 000 kalašnjikova i 160 tona streljiva 7,62, akciju „Zelena tabla Male Bare“ gdje je pogođen i zapaljen prvi neprijateljski brod te zarobljeno 14 neprijateljskih vojnika i dva oficira, a iz skladišta Male Bare za potrebe HV osvojeno 1 500 tona oružja streljiva i opreme.

Početkom 1992. godine piloti prelaze u HRZ, a padobransko diverzantska grupa u diverzantski vod 4. brigade ZNG.
U ime Udruge veterana 4. brigade ispod ploče osnivanja navedenog voda na aerodromu u Sinju, a u spomen poginulim pripadnicima, položili su vijenac i zapalili svijeću pukovnici u miru Dražen Rajčić i Milenko Jelić, te poručnik u miru Zdravko Ćurković.

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

projektza

Europska unijaSufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O PROJEKTU

lenta eu

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore