Siječanj 17, 2019

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Na 27.obljetnicu 4. gardijske brigade uručeno 39 novih crvenih beretki

Posebno svečan trenutak bila je ceremonija uručenja crvenih beretki novim pripadnicima 3. mehanizirane bojne Pauci Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

Riječ je o vraćanju tradicionalne ceremonije kojom se ranije inicirao ulazak mladih vojnika u 4. gardijsku brigadu te ima posebnu vrijednost kao spomen na pobjedničke akcije i tradiciju pripadnika 4. gardijske brigade u Domovinskom ratu.

Novim pripadnicima Pauka beretke su uručili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik GMBR brigadni general Tihomir Kundid, zapovjednik 3. Motorizirane brigade Pauci bojnik Samir Mršić, brigadir u miru Zvonko Asanović i predsjednik Udruge 4. gardijske brigade Hrvoje Pupić Vurilj.

Ministar Krstičević, kao bivši zapovjednik 4. gardijske brigade, posebno je pozdravio vraćanje tradiciju uručivanja crvenih beretki , a prisjetio se i kako je bilo zapovijedati tom slavnom postrojbom istaknuvši: "To je bila postrojba koja je donosila mir i slobodu, koja je svoje ime stvorila u nebrojenim bitkama i operacijama u Domovinskom ratu,  a kruna svih bila je Oluja. Drago mi je da smo vratili vojsku u narod jer naš narod voli svoju Hrvatsku vojsku. Na Rivi je danas bilo između 50.000 i 100.000 ljudi. Vidio sam djecu koja se raduju susretu s našim vojnicima i puno mladosti. Možda se i oni pridruže pobjedničkoj Hrvatskoj vojsci. Crvene beretke su simbol snage i pobjede Paukova i Dalmacije. Danas sam se osjećao kao 1995. godine kada su nas s ponosom dočekivali na Rivi".

Nakon što su im uručene prepoznatljive crvene beretke, novim pripadnicima Pauka obratio se i zapovjednik GMBR brigadni general Kundid poručivši im kako su sada nositelji imena, ali i promicatelji tradicije Paukova. "Crvena beretka i zastava su simbol za 199 Pauka koji su dali živote za slobodu i za veličanstvenu pobjedu. To je razlog zbog kojih smo dodjelu crvenih beretki vratili na ovo sveto mjesto, u Kapelicu Svetoga križa, gdje s ponosom čuvamo slike naših palih vitezova", rekao je Kundid te pozvao nove pripadnike da crvene beretke nose časno i ponosno, jer su ih njihovi prethodnici zadužili.

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore