Siječanj 17, 2019

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Biskup Jure Bogdan predvodio svetu Misu za poginule i nestale pripadnike 4. gardijske brigade

Na obilježavanju 27. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade Hrvatske vojske 28. travnja svetu Misu predvodio je vojni ordinarij mons. Jure Bogdan u suslavlju fra Bože Ančića, don Anđelka Dukića, don Branimira Projića i nekoličine drugih svećenika.

Mons. Bogdan u propovijedi je istaknuo: „Danas se bude naši osjećaji za sve ono što smo s našim poginulim i nestalim braniteljima dijelili. Oni žive u vječnosti! Drage obitelji poginulih hrvatskih branitelja pripadnika 4. gardijske brigade, dragi sudionici ovoga molitvenog-spomen skupa, kršćanska braćo, braćo i sestre u vjeri, svi mi okupljeni ovdje, mi koji vjerujemo u život vječni, vjerujemo i molimo za njihove duše, da svi oni naši mili pokojnici, koji su prešli na onu stranu ugledaju blago Očevo lice, da ga susretnu u punini Ljubavi… Ovih dana žarko vapimo Gospodinu, da nam uskrsli Isus udjeli svoj mir i vječno blaženstvo u Nebu. U dubini duše sve te plemenite težnje naših poginulih branitelja, bile su težnje za Bogom, Vječnom Ljubavi. Svjedoci smo stvaranja drage nam demokratske Republike Hrvatske, osnovane na istinskoj ljubavi prema narodu i Domovini. Rat nam je bio nametnut. U državu i njezino stvaranje uloženo je puno ljubavi, žrtve, trpljenja, zajedništva i molitve, molitve Gospine krunice. Iskusili smo što je značila molitva, što je značilo tada jedno srce i jedna duša. Svako srce kucalo je za slobodu. Kako se moglo dogoditi da u miru gubimo poštovanje branitelja i Domovinskog rata? Je li to zato što nam povijest pišu i tumače oni koji nisu makli prstom i nameću nam tvrdnju i teoriju da je to bio građanski rat, a ne teška agresija koja je izvršena na slobodnu odluku jednog naroda, koji je želio svoju slobodu i samostalnosti. Ovih dana smo svjesni da nepravedna posezanja za našom Domovinom nisu nestala. Teško je čuvati slobodu i samostalnost, stoga svatko treba dati svoj doprinos. Utječimo se kao što smo to činili uvijek Rajskoj Djevi Kraljici Hrvata i nosimo njezinu krunicu kao što su je nosili naši branitelji. Obnovimo našu vjeru i žar Gospine krunice, molimo se Gospi našoj Zaštitnici i Odvjetnici."
Izvor: IKA

Vojni ordinarij mons. Jure Bogdan u subotu je služeći misu u kapeli sv. Križa na Dračevcu u povodu 27. godišnjice osnutka 4. gardijske brigade u propovijedi dao podršku ministru obrane Damiru Krstičeviću

"Gospodine ministre obrane, ovo je trenutak kada Vam s ovog svetog mjesta javno želimo izraziti podršku. S Vama smo bili u ratu s Vama smo i u miru", rekao je u propovijedi Bogdan obraćajući se ministru Krstičeviću koji je sudjelovao na misnom slavlju u Dračevcu.

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore