Rujan 28, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Poziv na predstavljanje knjige Ante Raosa "Pogled iz kolica"

Listopad 01, 2018

U četvrtak, 4. listopada 2018. u 18 i 30 sati u prostorijama Udruge veterana 4. gardijske brigade (Ruđera Boškovića 25), održat će se predstavljanje knjige "Pogled iz kolica" donedavnog kolumnista In Portala Ante Raosa.

Rođen u Medovu Dolcu – zaseoku Raosi, u Općini Lovreć, u Splitsko-dalmatinskoj županiji – Ante Raos je osjetio svu težinu života na kamenu i kršu. Od malih nogu radio je teške fizičke poslove, ali bili su to važni dani formiranja karaktera.

Raosov život postao je potpuno drugačiji nakon jednog tragičnog skoka u more 1983. godine, kada je povrijedio vratni kralježak. Tadašnja medicina, kako sam kaže, svojom nespretnošću je propustila učiniti neke stvari, zbog čega je od tada primoran koristiti invalidska kolica.

“Kroz padove sam učio i stvarao sliku o sebi. Onog trenutka kad sam prihvatio da sam osoba s invaliditetom, da imam određene izazove koje mogu pretvoriti u pozitivne stavove, onda sam tek počeo razmišljati i odlučivati u svom životu. Postao sam drugi čovjek. Imao sam potporu obitelji i nekih prijatelja, ali najviše sam ovisio sam o sebi”, kaže Raos o godinama poslije nesreće.

Ante Raos u svojim kolumnama, koje će se naći u knjizi, ukazuje na vrijednost integracije osoba s invaliditetom. U svojim tekstovima, uz kritičke osvrte, nudi i rješenja, te promovira osobe s invaliditetom kao ravnopravne članove zajednice koji mogu sudjelovati u svim raspravama, u kojima svojim pozitivnim stavom mogu potaknuti društvo na ravnopravnost.

U knjizi "Pogled iz kolica", kao i u svojim kolumnama, Raos posebno naglašava vrijednost čovjeka i prati odnose osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u našoj društvenoj i političkoj zbilji, nutkajući i tražeći svojim kritičkim promišljanjem i savjetima svekolike ljudske slobode.

Predstavljači knjige uz autora gospodina Antu Raosa bit će Dr. Nikša Jajac, književni kritičar, književnik, pjesnik Mladen Vuković, Fra Božo Vuleta i profesor Petar Ujević urednik i lektor knjige Pogled iz kolica.

Sav prihod od prodaje knjiga ide za pomoć Marije Dominiković koja boluje od teške maligne bolesti (Rhabdomysarcomamani dextri -mješani tip) kćerke veterana četvrte gardijske brigade, našeg suborca Maria Dominikovića.

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

projektza

Europska unijaSufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O PROJEKTU

lenta eu

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore