Rujan 28, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Obavijest o služenju sv. Mise za 29. obljetnicu 4. gardijske brigade

Poštovani i dragi moji,
osjećam dužnost zahvaliti vam se za „prvi petak“ u travnju. „Neupućen“ bi pomislio kako nas je bilo neobično puno na toj sv. misi. A nije tako! Bog mi je svjedok kako nitko, ali doslovno nitko, nije došao na sv. misu! Nemam potrebu objašnjavati, ali i naprijed rečeno pokazuje tko su i kakvi su pripadnici 4. gardijske brigade. Još jednom hvala vam što ste me poslušali!

A što je s danom brigade? Udruga je dala priopćenje u svezi proslave 29. obljetnice 4. gardijske brigade… Međutim, stalno dobivam upit: „Hoće li biti barem sv. misa za naše poginule, umrle i nestale pripadnike?“.

Evo odgovora: Hoće, ako mi pomognete!

Živjeli smo u nadi da će ova nevolja proći do našeg rođendana 28. 4. i kako ćemo se tada naći onako kako smo to radili i prethodnih godina. Međutim, i sami vidite kakvo je stanje! A stanje nalaže ozbiljnost i odgovornost…Nije mi nakana ulaziti u nikakve rasprave može li ovako može li onako. Samo ću vam kazati kako se sve može napraviti, pa i drveni „špaker“, ali samo ćeš ga jednom naložiti!
Uvjeta nemamo za toliki broj ljudi koji bi došli! Strojilište (pista)? Nećemo se lagati! Poznajući nas, garantiram da ni sva splitska civilna zaštita, interventna i specijalna policija ne bi bili u stanju zabraniti nam da se rukujemo, izgrlimo, izljubimo i da zadržimo propisano odstojanje.

Imao sam jednu ideju, ali nisam uspio… Nema veze…A onda kako ćemo? Tko će biti? E to je ono što i mene muči. Tu tražim razumijevanje situacije i pomoć. Razumijem kako bi ogromna većina htjela nazočiti zbog sebe, dužnosti koju su imali u brigadi ili danas obnašaju razne društvene dužnosti. A najgore mi je zbog roditelja i obitelji naših heroja.

Mislim kako sam došao za ovu priliku i pod ovim uvjetima do najboljeg rješenja: dva čovjeka mogu zastupati sve: 4. gardijsku brigadu i 3. mehaniziranu bojnu „Pauci“. Prve bi predstavljao predsjednik Udruge, a bojnu „Pauci“ njezin zapovjednik.
Zašto ovako? Zato što hoću spriječiti svaki prigovor i podjelu po principu: „ A kad može on ili ona, mogu i ja i tko će mi zabraniti!“ ili „Što je on bolji od mene da može, a ja ne mogu?“. Mislim da je ovako najpoštenije što mogu predložiti i zamoliti. Iz solidarnosti s vama, ako vam to išta znači, ni ja neću biti na sv. misi. Tu će sv. misu predvoditi fra Ilija, kapelan bojne „Pauci“.
Izdržimo još malo! Ne sumnjam u vas!

SRETAN DAN BRIGADE!
fra. Božo Ančić
P.S. I kako sam rekao…Obnovili smo kompletnu rasvjetu, unutarnju i vanjsku!

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

projektza

Europska unijaSufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O PROJEKTU

lenta eu

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore