Travanj 10, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

U Metkoviću održana ratna monodrama „Skupljanje kostiju“

Povodom obilježavanja 25. obljetnice vojne akcije „Zima 94.“ u organizaciji Udruge veterana 4. gardijske brigade podružnice DNŽ i KUU Sv. Kliment u nedjelju, 14. rujna 2019. godine Mladenka Gruica je u Metkoviću u Gradskom kulturnom središtu izvela svoju nadaleko poznatu ratnu monodramu „Skupljanje kostiju“ .
Ratna monodrama nastala je na motivima svjedočanstva pokojne Grle Pedić, iz mjesta Paljuv u zadarskom zaleđu, koja se za vrijeme okupacije sela, 1991. godine, mjesec dana, svake noći, iskradala iz zatočeništva i obilazila svog poginulog sina Antu, pokrivajući ga dekom da mu strvinari ne bi oskvrnavili tijelo.

Tu je potresnu priču zapisala, dva mjeseca prije Grline smrti (2009.) Ivana Haberle i objavila u zbirci Koracima nade u istinu, a Mladenka Gruica pretočila u snažnu monodramu koja govori o trpljenju razdiruće duboke i neprolazne boli, ali i o nedostižnoj snazi prkosa, vjere i ufanja u ljubav i Boga.

Predstavi su uz predstavnike Udruge veterana 4. gardijske brigade DNŽ i njihovih gostiju nazočili i gradonačelnik Dalibor Milan sa zamjenikom Robertom Dokom, zamjenica župana dubrovačko-neretvanskog Žaklina Marević, predstavnici crkvenih i društvenih ustanova i izravni svjedoci ovog nemilog događanja iz Domovinskog rata, branitelji 3. bojne 112. brigade iz Zadra koji su vodili akciju spašavanja nedužnih civila, a uz njih bit će nazočan i Ante Pedić, sin pokojnog branitelja o čijoj smrti govori monodrama te broji uzvanici iz metkovskog javnog života.

U sklopu organizacije veterani su iskoristili lijep sunčan dan za vožnju lađama po Norinu i posjet Arheološkom muzeju „Narona“. Također su zapalili i svijeću ispred Spomenika poginulim braniteljima iz Domovinskog rata u Metkoviću.

Nakon predstave nastavljeno je zajedničko druženje.

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

projektza

Europska unijaSufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O PROJEKTU

lenta eu

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore